Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Anja Mugerli na Evropskih festivalih romanesknih prvencev v Kielu in Budimpešti

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja v Budimpešti je potekal od 25. do 28. aprila v sklopu mednarodnega knjižnega sejma. Gostil je 23 avtorjev iz različnih evropskih držav, ki smo se prvič srečali 25. aprila na delavnici v lokalu Három Holló Cafe v Pešti, kjer nas je sprejela organizatorka festivala Eva Karadi. Pogovor je tekel o literaturi, literarnih projektih in prevajanju. Popoldne sem se srečala z Mladenom Pavičićem, profesorjem slovenskega jezika na univerzi ELTE v Budimpešti. V Slavistični knjižnici na univerzi sem njegovim študentom in nekaterim sodelavcem predstavila roman Spovin, ena izmed študentk pa je prebrala odlomek romana, preveden v madžarščino. V soboto, 27. aprila, so se v dvorani Ervina Lazarja v Millenaris parku odvile štiri predstavitve s po šestimi avtorji, na katerih je imel vsak izmed nas priložnost, da pred številnim občinstvom predstavi svoj roman. Ker je bilo avtorjev veliko, sta imela moderatorja precej težko nalogo najti skupne točke med romani in našim ustvarjanjem, a poslušalci so domov zagotovo odšli polni vtisov o novih evropskih (prvih) romanih.

Europäisches Festival des Debütromans v Kielu je potekal od 2. do 5. maja, gostil je 12 avtorjev in 11 založnikov, začel pa se je z otvoritvenim branjem v Literaturhaus (tu so potekali vsi dogodki festivala), kjer sta nas sprejela glavna organizatorja Alisa Woronow in Wolfgang Sandfuchs. Petkovo in sobotno dopoldne sta bili rezervirani za predstavitve knjig. Moderatorja sta glede na tematike in vsebino romanov zelo uspešno izpeljala šest pogovorov z dvema avtorjema skupaj. Spovin sem predstavila v paru z italijanskim pisateljem Emanuelejem Altissimom ter urednikom založbe Litera Orlandom Uršičem in italijansko založnico. Popoldnevi so bili rezervirani za druženje (na plaži) in delavnico (v Literaturhaus), na kateri smo si avtorji izmenjali izkušnje na področju pisanja. Intimno okolje Literaturhaus v prelepem botaničnem vrtu je ponudilo veliko priložnosti za spoznavanje, izmenjevanje izkušenj, stikov in tudi smeh. Morda bo festival komu izmed avtorjev prinesel tudi prevod romana, nedvomno pa smo Kiel vsi udeleženci zapustili z lepimi spomini in željo, da se gotovo še kdaj srečamo. Festival se je zaključil v nedeljo dopoldne z izmenjavo vtisov in mnenj ter občutkom, da je minil kar prehitro.

- Anja Mugerli

Foto: Europäisches Festival des Debütromans in Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja

Oba festivala, ki sta sicer organizacijsko nepovezana, že tradicionalno vsako leto med številnimi gosti iz vse Evrope gostita tudi slovensko avtorico ali avtorja. Ob obeh festivalih izideta večjezični publikaciji z vzorčnimi prevodi odlomkov iz izbranih romanov v angleščino, nemščino in francoščino (Kiel) ter angleščino in madžarščino (Budimpešta). Pri izboru slovenskih avtorjev, ki poteka vsako leto v decembru, sodeluje JAK, zato založnike pozivamo, da nam konec letošnjega leta na anja.kovac@jakrs.si sporočijo predloge svojih avtorjev romanesknih prvencev, ki bi jih želeli poslati na gostovanje v Kiel ali Budimpešto v letu 2020.

- JAK