Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Budimpešta, 14. - 17. april 2011

Budimpešta, 14. - 17. april 2011

V obširnem programu 18. mednarodnega knjižnem sejma sta sodelovala Drago Jančar in Dušan Šarotar, s kresnikom nagrajeni Tadej Golob (Svinjske nogice, Litera 2009) pa je kot gost na okroglih mizah nastopil na Festivalu prvega romana. Drago Jančar je nastopil v več diskusijah in na sejmu predstavljal tudi svoj najnovejši prevod v madžarščino; Drevo brez imena (Modrijan 2008) je pod naslovom A névtelen fa izšel pri založbi L'Harmattan, kot tudi že pri prejšnjih izdajah je prevod v madžarski jezik opravila odlična prevajalka Orsolya Gállos.

Vsi slovenski avtorji so sodelovali tudi na zelo obiskanem pogovoru s študenti slovenskega jezika, ki ga je organiziral Mladen Pavičić, lektor slovenskega jezika na Univerzi ELTE v Budimpešti, Tadej Golob in Dušan Šarotar sta imela tudi individualna srečanja z zainteresiranimi madžarskimi založniki, ki so pokazali velik interes za prevod Šarotarjevega Bilijarda v Dobraju (Študentska založba 2007). Prav tako pa je bil sejem s festivalom priložnost za vzpostavitev stikov med avtorji in založniki drugih evropskih držav.

Organizatorji obeh odmevnih dogodkov v Budimpešti, ki sta bila zaradi madžarskega predsedovanja EU letos zastavljena še širše kot sicer, so se obrnili na Veleposlaništvo RS v Budimpešti in Javno agencijo za knjigo RS (JAK) za pomoč pri organizaciji dogodkov in prisotnost slovenskih avtorjev. JAK je za slovenske avtorje pripravil promocijske letake, hkrati pa je za evropsko stojnico zagotovila tudi več kot 50 kakovostnih knjig slovenskih avtorjev, ki so pri slovenskih založbah izšle v zadnjem obdobju in bi bile lahko zanimive za tuje trge. Za uveljavitev slovenskih avtorjev v tujini je prispevala tudi druga gradiva, pripravljena za mednarodne dogodke, ki so nastala v zadnjem času.

V programu mednarodnega knjižnega sejma so poleg slovenskih in mnogih madžarskih avtorjev sodelovali tudi častni gost Per Olov Enquist, ki je bil kasneje tudi gost Fabule, ter Eva Menasse, Paul Emond, Teodora Dimova, Kyriacos C. Markides, Jan Novák, Jens Christian Grøndahl, Andrus Kivirähk, Kira Poutanen, Jean Rouaud, Andreï Makine, Vassilis Vassilikos, Luuk van Middelaar, John F. Deane, Olga Tokarczuk, Krzysztof Varga, Edvīns Raups, Tomas Venclova, Nico Helminger, Jean Portante, Clare Azzopardi, Helen Cross, Ilija Trojanow, Marco Malvaldi, Rui Cardoso Martins, Mircea Cărtărescu, Dan Lungu, Rafael Ábalos, Félix J. de Palma, Pavol Rankov, Dušan Šimko.

Kot gostje Festivala prvega romana pa so poleg Tadeja Goloba sodelovali: Barbara Aschenwald, Ivan Dimitrov, Christos Argyrou, Jan Němec, Lasse Ernst, Alexandra Salmela, Jean-Michel Guenassia, Franca Treur, Olja Savičević Ivančević, Sylwia Siedlecka, Szvoren Edina, Amy Sackville, Esther Kinsky, Gaia Rayneri, Vasco Luís Curado, Adina Rosetti, Noemí González Sabugal, Simon Froehling, Katarina Tholtová.