Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Foto utrinki z založniškega srečanja v Berlinu in študijskega potovanja JAK v Sloveniji

Založniško srečanje v Berlinu

Javna agencija za knjigo je v sodelovanju s Slovenskim kulturno-informacijskim centrom Berlin 7. septembra v Berlinu organizirala srečanje slovenskih in nemških založnic in založnikov.

Srečanje je potekalo na sedežu predstavništva Evropske komisije v Nemčiji, zato je imel dogodek evropsko noto: vodja SKICE Berlin, Saša Šavel Burkart, je predstavila vodilni kulturni projekt Slovenskega predsedovanja Svetu EU 2021, platformo Europe Readr, v pogovoru z založnico Kristine Listau (Verbrecher Verlag) pa sta se predstavili dve slovenski prejemnici nagrade European Union Prize for Literature (EUPL),  Anja Mugerli (prejemnica 2021) in Nataša Kramberger (prejemnica 2010).

Sledil je strokovni del, v katerem so založnice in založniki izvedeli vse o sofinanciranju izdaj slovenskih avtorjev v nemškem jeziku ter o načrtih za leto 2023, ko bo Slovenija častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu. Načrte jim je predstavil dr. Matthias Göritz, eden od dveh kuratorjev slovenskega častnega gostovanja. Dogodek se je zaključil z B2B srečanjem med slovenskimi in nemškimi založniki, na katerem so slovenski založniki predstavili najbolj zanimive in aktualne slovenske naslove, ki bi jih veljalo izdati v nemškem jeziku.

Študijsko potovanje v Sloveniji

Dan zatem, 8. septembra, se je v Ljubljani začelo letošnje študijsko potovanje nemških založnikov v Sloveniji. Udeležili so se ga predstavniki založb C. H. Beck, Berlin Verlag, Suhrkamp, literarne hiše iz Münchna, literarne revije manuskripte in drugi, ki so imeli poleg srečanja s petnajstimi slovenskimi založbami priložnost srečati tudi nekatere slovenske avtorice in avtorje ter obiskati festival Vilenica, domačijo Srečka Kosovela v Tomaju in Bled.

Udeleženci obeh dogodkov so s seboj domov odnesli številne izjemne vtise in ideje za sodelovanja v prihodnosti, predvsem pa so bili po letu odpadlih sejmov in dogodkov veseli srečanj v živo.

Slika 1: Udeleženci študijskega obiska v družbi nagrajenca Vilenice Josefa Winklerja (Avstrija), predsednika Društva slovenskih pisateljev, Dušana Merca in slovenskih prevajalcev v nemški jezik. 

Slika 2: Srečanje založnikov.

Slika 3: Obisk spominske hiše pesnika Srečka Kosovela (1904-1926) v Tomaju na Krasu.

Slika 4: Srečanje na Bledu z avtorji Mojco Kumerdej, Miho Mazzinijem in Suzano Tratnik.

Slika 5: Vilenica: Predstavitev Josefa Winklerja (Avstrija) na podelitvi v kraški jami Vilenica

Fotografije: JAK RS

Slika 6: Dr. Jörg Wojahn, predstavnik Evropske komisije v Berlinu, Saša Šavel Burkart, direktor Slovenskega kulturnega centra v Berlinu in Dr. Dimitrij Rupel, direktor JAK RS.

Slika 7: Pogovor Anje Mugerli in Nataše Kramberger s Kristine Listau iz založbe Verbrecher (Verbrecher Verlag)

Slika 8: Nemški in slovenski založniki

Slika 9: Matthias Göritz, nemški kurator pri Častna gostja 2023: Slovenija - Frankfurtski knjižni sejem, v pogovoru z Anjo Kovač, mednarodno projektno koordinatorico pri JAK RS.

Slika 10: Gabriela Babnik, nagrajenka EUPL 2013, Nataša Kramberger (nagrajenka EUPL 2010), Saša Šavel Burkart (direktorica Slovenskega kulturnega centra v Berlinu), Anja Mugerli (nagrajenka EUPL 2021) ter Anja Kovač (JAK RS)

Fotografije: Jože Baši