Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Izveden seminar za mentorje v projektu »Vključujemo in aktiviramo!«

Poglavitna cilja seminarja sta bila mentorjem ponuditi izčrpne informacije o projektu in jim predstaviti vsebine, prilagojene potrebam ciljnih skupin, ki bosta letos vključeni v program (to so osebe z motnjami v duševnem razvoju in zaporniki v fazi odpusta).

Poleg osnovnih informacij o didaktičnem delu s ciljnimi ranljivimi skupinami, njihovih motivacijskih in izobraževalnih značilnostih so mentorji natančneje spoznali zasnovo in namen projekta. Hkrati smo jim podrobneje predstavili priporočeno literaturo, ki jo bodo lahko uporabili kot rdečo nit pri izvajanju vsebin programa. Na podlagi slovenskega leposlovja bodo delavnice pripravili v okviru štirih poglavitnih vsebinskih modulov – modula književnosti, modula kreativnega pisanja, modula ilustriranja in modula digitalne pismenosti.

Mentorjem smo predstavili tudi, kako naj pripravijo načrt usposabljanja, ki ga bodo izdelali pred začetkom dela v skupinah. Vsak mentor bo skupaj s strokovnim sodelavcem vključene institucije sestavil svoj načrt dela in ga prilagodil posebnim potrebam udeležencev skupine.

Odziv slušateljev seminarja je bil zelo pozitiven, saj so prav vsi pohvalili izbor tem in se zahvalili za vsa pridobljena znanja, ki jim bodo pri izvajanju programa koristila. Mentorji bodo začeli program na terenu izvajati v začetku meseca julija in ga v obsegu 80 ur dokončali do sredine meseca decembra.

Letos je v projekt vključenih sedem različnih institucij, in sicer štirje centri za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV Črna na Koroškem, ZUDV Dornava, CUDV Dobrna, CUDV Dolfke Boštjančič Draga) in trije zapori (ZPKZ Dob, ZPKZ Ig in ZPKZ Koper).