Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Javno pismo prijaviteljem in drugim sodelavcem Javne agencije za knjigo RS

Javno pismo prijaviteljem in drugim sodelavcem Javne agencije za knjigo RS


Spoštovane, spoštovani,

na Javno agencijo za knjigo RS se že dlje časa obračajo številni prijavitelji oz. pogodbeniki z vprašanji o nadaljnjem poteku in usodi programskih, projektnih in drugih razpisov, predvsem pa o višini sofinanciranja.

Javna agencija za knjigo RS vas zato želi seznaniti s trenutnimi razmerami, ki jih je JAK z večkratnim posredovanjem ustreznih informacij javnosti in predstavnikom Vlade RS skušala spremeniti, saj se zaveda škodljivosti nepretehtanih ukrepov za nadaljnji razvoj slovenske knjige in slovenske besede.

1. V predlogu rebalansa za leto 2012, ki ga je sprejela Vlada RS, je financiranju programov in projektov Javne agencije za knjigo namenjenih 25 % sredstev manj kot v letu 2011 (ostalemu področju kulture se sredstva znižujejo od 12-14 %).

V predlogu rebalansa za leto 2012 se stroški za delovanje Javne agencije za knjigo (plače, stroški blaga in storitev) znižujejo za 45 %.

2. V Predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ, ki ga je vlada 12. 4. 2012 poslala v državni zbor, pa je predlagana sprememba Zakona o javni agenciji RS:

»12. ZAKON O JAVNI AGENCIJI ZA KNJIGO REPUBLIKE SLOVENIJE
50. člen

V Zakonu o javni agenciji za knjigo Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 112/07) se v 11. členu doda nov šesti odstavek, ki se glasi:

»(6) Iz sredstev državnega proračuna, ki jih agencija pridobi na podlagi pogodbe, sklenjene z ministrstvom, pristojnim za kulturo in znanost, se lahko financira izključno izvajanje dejavnosti in nalog agencije (programski stroški agencije), ne pa tudi delovanje agencije (stroški tekočega poslovanja agencije). Izjemoma se lahko, v primeru da izvenproračunski prihodki na letni ravni ne zadoščajo za pokrivanje stroškov delovanja agencije, iz sredstev državnega proračuna financira stroške dela do največ treh zaposlenih.«


Po sprejetju rebalansa in Zakona o uravnoteženju financ boste o morebitnih spremembah delovanja JAK v letu 2012 ustrezno obveščeni. Predlagane spremembe rebalansa in Zakona o uravnoteženju financ namreč lahko onemogočijo opravljanje določenih nalog v javnem interesu in zagotavljanje trajnih pogojev za razvoj področja knjige

Dodatno obvestilo prejemnikom knjižničnega nadomestila

Sporočamo, da predlog rebalansa proračuna v letu 2012 predvideva nižja sredstva za knjižnično nadomestilo. V letu 2011 je bilo za izvajanje knjižničnega nadomestila namenjenih 823.010,00 EUR, v letu 2012 752.674,00 EUR, po predlogu rebalansa proračuna za leto 2012 država knjižničnemu nadomestilu namenja 617.258,00 EUR.

Ko bo rebalans sprejet v državnem zboru, bo pripravljen nov izračun knjižničnega nadomestila. Avtorji boste dobili nova obvestila in novo izračunane zneske nadomestila za izposojo. To bo postopek seveda vrnilo na začetek, zaradi česar se bo izplačilo knjižničnega nadomestila začelo temu ustrezno kasneje.

Avtorji ne bodo ostali brez knjižničnega nadomestila. Sredstva, ki so namenjena knjižničnemu nadomestilu, vsako leto določi država, od leta 2009 naprej pa izplačuje Javna agencija za knjigo in nima vpliva na znižanje sredstev.

Avtorjem, ki so na agencijo že poslali ustrezna potrdila davčnega urada za uveljavljanje davčnih olajšav, teh ni potrebno ponovno pošiljati. Vse prispele račune za izplačilo knjižničnega nadomestila bo agencija zavrnila. Upravičenci bodo morali po prejetju novega obvestila o višini denarnih sredstev iz naslova knjižničnega nadomestila za leto 2011 izstaviti nove račune.