Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Knjižni sejem v Frankfurtu 2012

Knjižni sejem v Frankfurtu poteka od 10. 10. do 14. 10. 2012. V letu 2012 imajo možnost predstavitve na nacionalni stojnici, ki jo organizira Javna agencija za knjigo, ponovno vse založbe, ki so v javnem interesu, prav tako so vse založbe vpisane v sejemski katalog kot sorazstavljalci.

Predstavitev na stojnici bo večplastna.

1. Avtorji v fokusu

Sprejetje ZUJF je tako rekoč izničilo sredstva JAK za predstavitve na sejmih in izdelavo promocijskih gradiv, zato JAK za sejem v Frankfurtu ni pripravila novega izbora avtorjev in tudi ne novih promocijskih letakov. V fokusu tako ostajajo isti avtorji kot zadnja leta: Andrej Blatnik, Milan Dekleva, Primož Čučnik, Tadej Golob, Maja Haderlap, Stanka Hrastelj, Drago Jančar, Miroslav Košuta, Nataša Kramberger, Maruša Krese, Vlado Kreslin, Mojca Kumerdej, Svetlana Makarovič, Katarina Marinčič, Miha Mazzini, Maja Novak, Boris Pahor, Suzana Tratnik, Urban Vovk, Vlado Žabot, Slavoj Žižek.

Založniki so lahko za predstavitev na stojnici brezplačno ponudili novejše in starejše knjige teh avtorjev. Na JAK pa smo za avtorje v fokusu pripravili tudi predstavitev izbora prevodov v tuje jezike.

2. Produkcija slovenskih založnikov po izboru JAK

JAK je izmed sofinanciranih naslovov preteklih let izbrala nagrajene in posebej odmevne knjižne naslove ter jih bo na stojnici predstavila brezplačno.

3. Najnovejša produkcija po izboru založnikov

Zaradi že zgoraj navedenih razlogov je JAK založbe pozvala k sofinanciranju predstavitve njihove najnovejše produkcije. Kot ponavadi pa so tudi za izbor lastne produkcije bile pripravljene smernice, in sicer naj bi šlo za leposlovna, humanistična ali znanstvena dela slovenskih avtorjev za odrasle ali otroke in mladino, ki so izšla v letih 2011 ali 2012. Založbe smo zaprosili za skromno sofinanciranje, odvisno od števila predstavljenih knjig po njihovem izboru.

Večina založnikov nam je posredovala knjige avtorjev v fokusu in svoje promocijske materiale, za predstavitev najnovejše produkcije po lastnem izboru pa se niso odločali v večjem številu. Tako bo stroške nacionalne predstavitve na letošnjem knjižnem sejmu v Frankfurtu še vedno skoraj v celoti pokrila JAK, ki založnikom nudi tudi prostor za morebitne sestanke. Za postavitev stojnice, ki je vizualno nespremenjena, bo ponovno poskrbel Kobi Interieri, ki je vsled preteklega dobrega sodelovanja brezplačno izvedel nekaj nujnih sprememb.

Slovenska nacionalna stojnica bo že tretje leto zapored gostila tudi mrežo Traduki, na stojnici bodo tako predstavljene najnovejše knjige, ki so izšle s finančno in strokovno pomočjo mreže.

Kljub izrazitemu pomanjkanju sredstev in povsem brez dodatnega finančnega vložka smo skupaj z mrežo Traduki in posameznimi partnerji (Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške, Frankfurtski sejem, društvo Kurs iz Splita, hrvaška Zbornica založnikov in knjigarn) pripravili tudi kratek strokovni program, namenjen založnikom in avtorjem (predavanja bodo potekala v nemščini, hkrati pa bodo vsa prevedena v hrvaščino, žal sredstev za tolmača v slovenščino nismo imeli). Posebej se zahvaljujemo sponzorju druženja na slovenski stojnici Vinski kleti Santomas in Ludviku Nazariju Glavini.

PROGRAM

Sreda, 10. 10. 2012

12.00 – 13.00

Hrvaška nacionalna stojnica, hala 5. 1., E 975

Otvoritev hrvaške nacionalne stojnice in predavanje Chrisopha Linksa (Links Verlag, Berlin): Založniki Jugovzhodne Evrope na knjižnem sejmu v Frankfurtu

17.30. – 18.30

Forum Dialog, hala 5.1., A 962:

Hrvaška na poti v Evropsko unijo: hrvaška ministrica za kulturo Andrea Zlatar, veleposlanik Republike Hrvaške v Berlinu Miro Kovač, Zoran Ferić, Ivana Bodrožić, Franjo Janeš, Andrej Blatnik, Alida Bremer, moderacija: Antje Contius

Četrtek, 11.10.2012

11.00 – 12.00

Hrvaška nacionalna stojnica, hala 5. 1., E 975

Spoznavno druženje ob kavi in pecivu

12.00 – 13.00

Soba Kontakt, CMF C1 (Kongresni center, nivo 1)

Predavanje Tobiasa Vossa (Vodja oddelka za mednarodne trge, Frankfurter Buchmesse) Kako bi se morali avtorji in založniki predstavljati na mednarodnih knjižnih sejmih? Primer dobre prakse: frankfurtski knjižni sejem kot gost v tujini in tuji gostje v Frankfurtu

13.30 – 14.30

Slovenska nacionalna stojnica, hala 5. 1., D 965

Slovensko-hrvaško Traduki druženje (pokrovitelj Vinska klet Santomas)

14.30 – 15.00

Hrvaška nacionalna stojnica, hala 5. 1., E 975

Predavanje Anje Walpert (Vodja projektov, Leipziger Buchmesse): Leipziški knjižni sejem kot možnost za predstavitve avtorjev iz Jugovzhodne Evrope

15.00 – 16.00

Hrvaška nacionalna stojnica, hala 5. 1., E 975

Predavanje Janike Rüter (Oddelek za pravice in licence pri založbi Suhrkamp): Vse o pravicah in licencah: iz vsakdana velike založniške hiše – Suhrkamp