Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Knjjžni sejem v Bologni 2016

Na sejmu otroških knjig v Bologni, ki poteka od 4. 4. do 7. 4. 2016, bo sodelovalo okoli 1200 razstavljavcev iz 75 držav. Slovenska nacionalna stojnica v organizaciji Javne agencije za knjigo RS (JAK) bo na svojem običajnem mestu v hali 29, na njej brezplačno razstavljajo različni vabljeni slovenski in zamejski založniki.

Na stojnici bodo predstavljeni najnovejši naslovi slovenskih avtorjev po izboru založnikov, posebej pa so izpostavljeni tudi naslovi lani in letos nagrajenih avtorjev in ilustratorjev. Med avtorji so izpostavljeni nagrajenci s področja otroške in mladinske književnosti: Mate Dolenc, Miroslav Košuta, Svetlana Makarovič, Miha Mazzini, Miki Muster z avtorskimi stripi, Andrej Rozman Roza, Lucija Stepančič, Peter Svetina in Vladimir P. Štefanec. Med ilustratorji pa Jože Ciuha, Zvonko Čoh, Maja Kastelic, Marjan Manček, Alenka Sottler, Damijan Stepančič, Hana Stupica, Peter Škerl in Ana Zavadlav.

Založniki so za stojnico poleg knjig prispevali tudi svoje tujejezične kataloge, knjige opremili s tujejezičnimi povzetki in s svojimi kontakti, prav tako so pomembna druga promocijska gradiva za posamične knjige, npr. kazalke, zloženke in razglednice. Omeniti velja, da so slovenski založniki prisotni na sejmu tudi s samostojnimi stojnicami; tako se predstavljata Založba Mladinska knjiga in založba MorfemPlus. Založbi Miš in Sodobnost pa imata samostojno predstavitev v okviru povečane nacionalne stojnice. Možnost takšne predstavitve smo ponudili več slovenskim založnikom, interes in pripravljenost na sodelovanje s knjigami, gradivi in sodelavci pa sta pokazali zgoraj omenjeni založbi.

Na sejmu se vrstijo različne podelitve mednarodnih nagrad in strokovni program za založnike, avtorje, ilustratorje, mentorje branja, pa srečanja z avtorji in ilustratorji, ki se jih bo udeležilo tudi več kot sto dvajset slovenskih obiskovalcev sejma.

JAK je slovenski strokovni javnosti in študentom ponovno omogočila enodnevni organiziran obisk sejma. Odziv na pobudo agencije je bil dober, saj bo na tak način v Bologno odpotovalo skoraj osemdeset ljudi. V hali 29 je na stojnici münchenske Internationale Jugendbibliothek vse dni na ogled izbor naslovov za Bele vrane 2015, med njimi so tokrat kar trije slovenski naslovi, in sicer avtorska slikanica Maje Kastelic Deček in hiša, avtorski strip Tanje Komadina Fino kolo ter strip Andreja Rozmana Roze Živalska kmetija (ilustracije Damijan Stepančič).

V hali 29 so slovenska dela predstavljena tudi na stojnici IBBY, med njimi že omenjeno delo Maje Kastelic Deček in hiša ter delo Petra Svetine Ropotarna (ilustracije Damijan Stepančič).