Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Okrogli mizi v Tržaškem knjižnem središču

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in Tržaško knjižno središče vabita na okrogli mizi:

Slovensko zgodovinopisje o slovensko-italijanski meji

v torek, 6. decembra 2016, ob 18.30 uri.

Kakšno mesto zavzema vprašanje slovensko-italijanske meje v slovenskem zgodovinopisju? Kako pristopajo k njenemu zgodovinjenju avtorji in avtorice najsodobnejših slovenskih zgodovinopisnih del? V kolikšni meri gre za nove in prelomne pristope, ki so nastali pod vplivom mednarodno referenčnih mejnih študij?

Za odgovore na ta vprašanja bodo poskrbeli dr. Borut Klabjan in dr. Egon Pelikan z Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem, Matjaž Stibilj, avtor knjige Bratstvo na delu, in dr. Marta Verginella s Filozofske fakultete v Ljubljani, ki bo pogovor tudi moderirala.

Slovenka in Slovenke

v sredo, 11. januarja 2017 ob 18.30 uri.

Okrogla miza bo posvečena 120-letnici Slovenke, prvega slovenskega ženskega časopisa, ki je začel izhajati v Trstu leta 1897. V slovenskem narodno-zavednem okolju je časopis izobraženim ženskam omogočil prostor javnega nastopanja in organiziranja.

O protagonistkah tedanjega časopisnega podviga in nasploh prvi generaciji v javnosti aktivnih izobraženk se bodo pogovarjale dr. Katja Mihurko Poniž s Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, dr. Irena Selišnik, dr. Urška Strle s Filozofske fakultete v Ljubljani in Marta Verginella s Filozofske fakultete v Ljubljani, ki bo pogovor tudi moderirala.

Obe okrogli mizi bosta potekali v Tržaškem knjižnem središču (Trg Oberdan 7, Trst).

Vabljeni!