Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Pismenost – različnost / Literacy – diversity

17. evropska konferenca o branju, Mons, 31. julij – 3. avgust 2011,  http://mons2011.eu 

Projekt Romi, povabljeni v knjižnico Ljudske knjižnice Metlika je dobil nagrado IDEC; prevzela jo je Marta Strahinić, ki je projekt na konferenci tudi predstavila.

V Monsu, belgijskem mestu – »katerega srce bije močneje«, kot so zatrjevali organizatorji – je potekala bienalna, tokrat 17. evropska konferenca o branju v organizaciji Frankofonske sekcije Belgijskega bralnega društva (BELFRA/ABLF – Belgian Reading Association, Francophone section), Inštituta šolske administracije na Univerzi Mons (INAS - Institut d Administration scolaire), Zveze evropskih bralnih združenj (FELA – Federation of European Literacy Associations) in Evropskega komiteja za mednarodni razvoj IRA (IDEC – International Development in Europe Committee of the International Reading Association).

Na vsaki evropski konferenci o branju – torej tudi bienalno – je podeljena nagrada IDEC enemu od uspešnih inovativnih projektov v Evropi, ki promovirajo branje. Tokrat je nagrado IDEC dobil projekt Romi, povabljeni v knjižnico Ljudske knjižnice Metlika. Nagrado je prevzela Marta Strahinić, vodja projekta in vodja Ljudske knjižnice Metlika, ki je na konferenci projekt tudi predstavila.



Konference se je udeležilo okrog 500 udeležencev z vseh koncev sveta, seveda pa največ iz Evrope. Poleg Marte Strahinić je na konferenci iz Slovenije aktivno sodelovalo še šest udeleženk:
Tanja Jelenko – slovenska predstavnica v IDEC; s posterjem Drugačni in zaznamovani, samotneži in čudaki - didaktični pristopi h književnim besedilom o drugačnosti/Diverse, marked, lonesome and accentric – the strategies of reading text refer to the theme of diversity among people;
Božena Kolman Finžgar in Silva Kos iz Knjižnice A. T. Linharta Radovljica, z referatom Kdo je napravil Vidku srajčico/Who has made e new shirt for Videk?
Barbara Hanuš z OŠ Livada v Ljubljani, z referatom Razvijanje bralnih sposobnosti pri učencih priseljencih/Improving reading skills of immigrant pupils;
Tilka Jamnik in Tjaša Urankar iz Javna agencija za knjigo RS, z referatom Rastem s knjigo/Growing up with a book.



Konferenca je imela temo oz. naslov Pismenost – različnost / Literacy – diversity: pismenost kot izraz različnosti, izraz različnosti v pismenosti, različnost kultur, jezikov, teorij, metod in uspešnih praks na tem področju ... ustreza pa tudi motu Evropske Unije Združeni v različnosti/United in diversity.

Kot je navada na evropskih konferencah o branju, smo slišali tri plenarne referate, sicer pa je delo potekalo v mnogih časovno vzporednih seminarjih, okroglih mizah, simpozijih, delavnicah in predstavitvah posterjev, in sicer v naslednjih tematskih podskupinah: programi za zgodnje oz. predopismenjevanje; družinska pismenost; sodobna tehnologija in pismenost; pismenost in demokracija; težave in nezmožnosti pri učenju branja; govor in pismenost; večjezična in večkulturna pismenost; procesi in razvoj opismenjevanja; ocenjevanje; izobraževanje učiteljev in pismenost; profesionalni razvoj; knjižnice in pismenost; učitelji branja in učne strategije; šole s primeri dobre prakse; sodelovanje v razvoju pismenosti med evropskimi državami; pismenost odraslih; drugo.

Zapisali: Tilka Jamnik in Tjaša Urankar
Fotografiji: Tjaša Urankar