Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Planica, FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, medijski dogodek, 26. 2. 2023

V nedeljo, 26. 2. 2023, se je v medijskem centru v Planici, kjer poteka FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, pred okoli 150 domačimi in tujimi novinarji, fotografi in drugimi gosti, odvil dogodek, ki ga je pripravil Urad vlade RS za komuniciranje v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS z naslovom V ŠPORTU JE MOČ, V KNJIGI JE ZNANJE

V sklopu spremljevalnega programa v Planici so v pogovoru sodelovali Sara Isaković, plavalka, ki je s srebrno medaljo na OI (Peking, 2008) dosegla življenjski cilj, kot uspešna »performance« psihologinja zdaj drugim športnikom pomaga dosegati cilje; Tadej Golob, pisatelj, alpinist, ki je v knjigi Z Everesta opisal smučanje po Everestu, v biografijah predstavljal športnike (med njimi Petra Vilfana in Gorana Dragića), o športu pisal v romanih (mladinski roman Zlati zob, Ali boma ye!) ter v kriminalni seriji o inšpektorju Tarasu Birsi; Klemen Bauer, biatlonec, nosilec srebrne medalje s svetovnega prvenstva v mešani štafeti (Ruhpolding, 2012), ki se po zaključku športne poti spogleduje z »drugo kariero«; Katja Stergar, v. d. direktorice Javne agencije za knjigo RS, sabljačica, komparativistka, vodja projektov častnega gostovanja Slovenije na knjižnih sejmih v Frankfurtu 2023 in Bologni 2024. Omizje je povezovala Ana Tavčar, novinarka RTV Slovenija. 

Vsi nastopajoči so si bili enotni, da sta šport in knjiga tesno povezana. Kdor bere knjige, se lažje osredotoča, vizualizira ter s pomočjo koncentracije doseže cilj, ta cilj pa je lahko športni ali katerikoli drug. Tisti, ki piše knjige, potrebuje veliko mero potrpežljivosti, tako kot vsak športnik. Za razvoj veščin branja kot tudi za spodbudo za ukvarjanje s športom je ključna primarna družina, njena podpora. Če nas v otroštvu obdajajo knjige in spodbude družine za vključevanje v šport, se razvije osnova za odličnega bralca in športnika. 

Sara Isaković je poudarila osredotočenost, Tadej Golob vzdržljivost pri pisanju, Klemen Bauer pa si prostega časa med treningi in tekmovanji ni znal predstavljati brez knjige. Hkrati pa je na obeh področjih pomembna tudi ekipa – kar so za športnika trenerji, serviserji in maserji, so za avtorja uredniki, oblikovalci, lektorji. Katja Stergar je poudarila pomen gostovanja Slovenije kot častne gostje oktobra letos na mednarodnem knjižnem v Frankfurtu in naslednje leto na sejmu otroških in mladinskih knjig v Bologni ter poudarila, da sta dogodka kot svetovno prvenstvo za knjigo, sta čast in obveza. A tudi knjiga na Slovenskem in vsi vpleteni, od avtorjev do bralcev, si zaslužijo priložnost za medaljo.
Ob dogodku je bila v medijskem centru na ogled razstava izbora leposlovnih in »reportažnih« knjig slovenskih avtorjev na temo športa (v slovenščini, angleščini in nemščini). Knjige so prispevale slovenske založbe (Beletrina, Celjska Mohorjeva družba, DZS, d.d., Miš založba, Založba Mladinska knjiga, Založba Pivec in Umco d.d., Aktivni mediji d.o.o.), nekaj smo si jih sposodili v Mestni knjižnici Kranj, knjige v tujih jezikih pa smo izbrali iz arhiva JAK RS.
Branje je vrednota in temelj za znanje, je vadba za možgane, branje razkriva skrivnosti in odkriva nove svetove, preganja dolgčas in sprošča; z roko v roki pa je skupaj s športom navdih in prava pot do uspeha.

Foto: Arhiv JAK RS