Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Ponovno odprtje knjigarn možno od 4. maja

Ker se obeta nadaljnje rahljanje ukrepov, povezanih s preprečevanjem okužb s COVID-19, lahko v kratkem pričakujemo tudi ponovno odpiranje knjigarn (morda še ne vseh), ki glede na zadnjo raziskavo Knjiga in bralci še zmeraj predstavljajo najpogostejši način kupovanja knjig v Sloveniji. Številni knjigarnarji ste pri tem upravičeno zaskrbljeni, kdaj in v kolikšni meri se bodo kupci v knjigarne zares vrnili, zato bomo na JAK lansirali promocijsko kampanjo, vezano na ponovno odprtje knjigarn in tako ustvarili vrvež in glasno povabili k nakupom.

Medtem vam posredujemo sporočilo Vlade RS, kot ga je pripravil UKOM, ki vam bo pomagalo pri vaši odločitvi glede ponovnega odprtja knjigarn in pogojev dela pri tem in prosimo, da nas obveščate o svojih načrtih:

Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom predvideva, da bodo od 4. maja dalje lahko odprte prodajalne do velikosti 400 m2 prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih. Pod tem pogojem bodo lahko odprte tudi knjigarne. Ob tem dodajamo, da bodo morale prodajalne pri opravljanju dejavnosti upoštevati vsa navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Odgovornost delodajalcev je tudi, da zaposlenim v prodajalnah zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje navodil iz prejšnjega odstavka. V času od 8.00 do 9.30 opravijo v teh prodajalnah nakup izključno ranljive skupine (na primer invalidi, starejši od 65 let, nosečnice). Starejši od 65 let lahko opravijo nakup samo v tem času.