Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Poročilo s frankfurtskega knjižnega sejma 2021

73. sejem v Frankfurtu je z geslom Re:connect po letu premora in v manjšem obsegu kot prejšnja leta zopet potekal v živo. Vključeval je:

- 2.013 razstavljavcev iz 80 držav in približno 300 avtorjev,

- 40 nacionalnih stojnic,

- 36.000 obiskov založnikov in literarnih agentov iz 105 držav in 37.500 obiskovalcev splošne javnosti (2019 so na sejmu našteli skupaj več kot 300.000 obiskovalcev),

- 2.500 akreditiranih predstavnikov medijskih hiš iz 39 držav,

- med 19. in 24. 10. si je spletno stran buchmesse.de ogledalo 130.000 uporabnikov,

- 15.500 ogledov programa Publishing perspectives, Frankfurt Studio: Inside Publishing (iz 97 držav, samo na spletu),

- do nedelje si je digitalni program sejma v Agori ogledalo več kot 5.200 obiskovalcev širše javnosti (za nemško govorečo publiko je ARD Book Festival Stage predvajal 46 ur programa, Frankfurt Studio pa 44,5 ur),

- skupaj več kot 100 dogodkov na Blue Sofa, ARD Book Fair Stage in Education forum, na temo antirasizma, antidiskriminacije, vprašanja spolne identitete in svobode izražanja,

- Kanada je kot letošnja častna gostja, z geslom Singular Plurality – Singulier Pluriel, na sejmu gostila osem avtorjev (Michael Crummey, Michel Jean, Dany Laferrière, Catherine Mavrikakis, Paul Seesequasis, Vivek Shraya, Kim Thúy, Nancy Vo), 52 avtorjev in ilustratorjev je sodelovalo digitalno (na otvoritvenem dogodku med drugim tudi Margaret Atwood in Joséphine Bacon),

- razstava z naslovom Books of Canada je postregla s skoraj 400 naslovi avtorjev iz 165 založb,

- v sklopu sejma so ponovno zaživeli tudi dogodki v mestu, pod krovno znamko Bookfest se jih je na 20 prizoriščih zvrstilo okoli 60.

Javna agencija za knjigo RS na letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu

Slovenska nacionalna stojnica je bila letos prvič postavljena v dvorani 4.0, B58 in je obsegala 100m2. Na slovenski stojnici je delovalo več slovenskih založb: Cankarjeva založba in Mladinska knjiga, Založba Pivec, Goga, Miš, KUD Sodobnost International in Malinc. Založba Beletrina je na sejmu nastopila z lastno stojnico. Predstavniki založb so tekom sejma opravili skupno okrog 60 sestankov s tujimi partnerji.

Direktor JAK RS, dr. Dimitrij Rupel, in sodelavke JAK  so se v okviru sejma sestali s predstavniki nemških PR agencij ARTEFAKT Kulturkonzept, Projekt2508  in Literaturtest, ter svetnico mesta Frankfurt, dr. Ino Hartwig, ki vsako leto v času knjižnega sejma vodi literarni program mesta Frankfurt – Open Books. Direktor JAK se je skupaj z državno sekretarko na Ministrstvu za kulturo RS, dr. Ignacijo Fridl Jarc, in vodjo direktorata za ustvarjalnost, Barbaro Koželj Podlogar, udeležil sestanka z direktorjem Frankfurtskega knjižnega sejma, g. Jürgenom Boosom. Na sestanku je bil direktorju sejma med drugim predstavljen predvideni slogan slovenskega gostovanja v Frankfurtu leta 2023: Satovje besed / Wort-Waben / Word Web.

Predstavnice JAK so se srečale tudi s predstavnico ene največjih svetovnih spletnih založniških platform Publishing Perspectives in s številnimi založniki iz nemškega govornega prostora, tudi tistimi, ki so se udeležili letošnjega študijskega potovanja JAK. Poleg tega so obiskale tiskovno konferenco Španije, države častne gostje prihodnje leto, primopredajo naslova Kanade Španiji in neformalno srečanje organizatorjev častnih držav iz nekdanjih in bodočih držav častnih gostij. Zgodili so se tudi sestanki z vodstvom bolonjskega knjižnega sejma, partnerji projekta Vsaka zgodba šteje, v katerega je JAK vključena od leta 2018, predstavniki leipziškega knjižnega sejma, mreže Traduki, IBBY Nemčija, mreže ENLIT, Jugendbibliothek München in IPA (International Publishers Association).

Dogodki, ki jih je v sodelovanju s partnerji (Slovenski kulturno-informacijski center Skica Berlin, Kulturnetz Frankfurt, Haus am Dom, revija Manuskripte) organizirala JAK:

     - torek, 19. 10. 2021: Globina neba - koncert Anje Zag Golob in Draga Ivanuše v Haus am Dom (Domplatz 3, Frankfurt), ki se ga je udeležilo približno 40 obiskovalcev, kar je bila polna kapaciteta dvorane. Po dogodku je sledilo druženje in pogostitev z vinom, ki ga je prispevala Skica Berlin, soorganizator večera.

     - sreda, 20. 10. 2021: Moj sosed na oblaku – pesniški večer z Miljano Cunta in Anjo Zag Golob v kavarni Yok Yok (Fahrgasse 21, Frankfurt) v sodelovanju z revijo manuskripte. Branja se je udeležilo približno dvajset obiskovalcev, ki so napolnili prizorišče.

- četrtek, 21. 10. 2021:  B2B srečanje založnikov otroške in mladinske literature, ki ga je v okviru projekta Vsaka zgodba šteje na sejmišču organiziral JAK. V okviru dogodka je bila predstavljena tudi spletna platforma Every Effort Matters, ki so jo skupaj pripravili partnerji projekta.

Foto: JAK RS