Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Predstavitev projekta »Vključujemo in aktiviramo!« na Slovenskem knjižnem sejmu

Predstavitev projekta »Vključujemo in aktiviramo!«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in ki ga izvaja Javna agencija za knjigo RS, je potekala v Literarnem klubu Lili Novy v Cankarjevem domu v okviru Slovenskega knjižnega sejma.

Na konferenci smo predstavili projekt, nato pa posebnosti usposabljanj za zapornike, ki jih letos izvajamo v treh zaporih po Sloveniji - ZPKZ Dob, ZPKZ Ig in ZPKZ Koper. Po uvodnem nagovoru Aleša Novaka, direktorja Javne agencije za knjigo RS, ki je kot enega izmed ciljev projekta izpostavil krepitev različnih kompetenc in socialne aktivacije ranljivih družbenih skupin s pomočjo kulture, je spregovoril generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Poudaril je pozitiven vidik vključevanja zapornikov v različne programe usposabljanj, ki pomembno vplivajo na dvig samozavesti ranljivih posameznikov, ter pohvalil dobro in uspešno sodelovanje z Javno agencijo za knjigo RS, ki se bo v nadaljnjih letih izvajanja projeta ViA nadaljevalo.

Sledila je kratka vsebinska predstavitev celotnega projekta in napoved dela v letu 2017, nato pa sta mentorica usposabljanj v ZPKZ Ig, pisateljica Cvetka Bevc, in ena izmed udeleženk njenih delavnic, Nevenka Lekan, doživeto in z osebnega vidika predstavili, kako se program dejansko izvaja in kaj udeleženkam zapornicam pomeni.

Na povezavah MMC RTVSLO in STA najdete več o četrtkovi predstavitvi projekta.