Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Rezidenčne štipendije

Razpis za rezidenčne štipendije Krokodila za leto 2013 v Beogradu 

Društvo KROKODIL v letu 2013 v Beogradu razpisuje enomesečne rezidenčne štipendije za avtorje. Na razpis, odprt do 15. februarja 2013, se lahko prijavijo evropski pesniki, prozaisti, esejisti ali dramatiki. Rezidenčna štipendija vključuje stroške bivanja v Beogradu, potne stroške in štipendijo v višini 800 €.

Prijava mora vsebovati:
- biografijo,
- bibliografijo,
- priporočilo stanovskega združenja ali založnika,
- delovni načrt.

Prijavo je potrebno poslati do 15. februarja 2013 na naslov: festivalkrokodil@gmail.com.

Program rezidenčnih štipendij Krokodil v Beogradu
Program rezidenčnih štipendij Krokodil se je kot prvi rezidenčni program za avtorje v Beogradu začel oktobra 2012. V Krokodilovi pisateljski hiši so do zdaj bivali Tea Tulić (oktobra), Faruk Šehić (novembra) in Daša Drndić (decembra). Med svojim enomesečnim bivanjem so imeli vrsto javnih nastopov v Beogradu, Zrenjaninu in Novem Sadu, prav tako je bilo v tem času več njihovih besedil objavljenih na spletni strani Krokodila kakor tudi v različnih medijih. Knjiga Tee Tulić „Kosa posvuda“ je medtem tudi izšla pri srbskem založniku in bila predstavljena na beograjskem knjižnem sejmu. Rezidenčni program je prav tako odlična osnova za nadaljevanje literarnega in družbenega dialoga med Beogradom in drugimi mesti ter državami.
Projekt poteka v partnerstvu z evropsko mrežo za literaturo in knjige Traduki, ki je posrednik med jugovzhodno Evropo in nemškim govornim področjem, nastala pa je na pobudo Ministrstva za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije, Ministrstva za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije, Švicarske kulturne fundacije Pro Helvetia, KulturKontakta Austria, Goethe-Instituta in fundacije S. Fischer Stiftung. V mreži so partnerji tudi Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške, Resor za kulturo Vlade Kneževine Liechtenstein in Kulturna fundacija Liechtenstein.

Več o združenju Krokodil in o razpisu si lahko preberete na spletnem naslovu:
www.kucazapisce.krokodil.rs.