Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Slovenska poezija v Gradcu kot uvod v častno gostovanje v Frankfurtu 2023

V svojem govoru ob podelitvi Nobelove nagrade leta 1987 je rusko-ameriški pesnik Josif Brodski zahteval, da bi morala biti poezija na voljo na vsaki bencinski postaji, klasiki pa v cenovno dostopnih izdajah, saj predstavljajo mentalno gorivo za premagovanje vsakdanjika, „neizmerno pospešujejo zavest, mišljenje in poglabljajo dojemanje sveta“.

Institut za umetnost v javnem prostoru avstrijske dežele Štajerske in mednarodno priznani pesnik in prevajalec Matthias Göritz (* 1969) se želita navezati na te misli in poezijo preseliti v urbani prostor literarnim eksperimentom naklonjenega mesta Gradec. Matthias Göritz je zasnoval tri avtomate, v katerih so običajno na voljo otroške igračke, osvežilni bomboni ali kondomi, ter jih preoblikoval v lirske prostorske in(ter)vencije, v katerih je sedaj na voljo poezija.

Prebivalci in obiskovalci Gradca so v naslednjih šestih mesecih lepo vabljeni, da preizkusijo tri različne avtomate in preberejo pesmi, ki se skrivajo v njih. Avtomat „Osvežilne pesmi“ v četrti Joanneumsviertel v sebi skriva doslej neobjavljene, nove pesmi graških pesnic in pesnikov, avtomat na grajskem griču preseneča s pesmimi slovenskih pesnic in pesnikov v obeh jezikih, posebej „čutne“ pesmi pa vsebuje zgodovinski avtomat za kondome poleg vhoda kulturne ustanove Forum Stadtpark.

V vsakem avtomatu je 14 različnih pesmi, ki jih mimoidoči lahko pridobijo tako, da v avtomat vržejo kovanec za 50 centov. V času celotnega projekta lahko bralke in bralci sodelujejo pri nominaciji prejemnika tako imenovane nagrade „50 centov“: s spletnim glasovanjem lahko izberejo svojo najljubšo pesem iz avtomata graških pesnic in pesnikov. Trije zmagovalci ali zmagovalke te nagrade, ki jo podeljuje občinstvo, bodo razglašeni ob zaključnem dogodku projekta v ustanovi Literaturhaus v Gradcu.

Prisrčno vas vabimo na tiskovno konferenco ob 11.00 uri dne 28. maja 2021 v kavarni Cafe Aiola na grajskem griču (Schlossberg). Zbrane bosta na kratko pozdravila Elisabeth Fiedler in Matthias Göritz in predstavila projekt.

Otvoritvene prireditve:

Ob 16.00 uri vas vabimo, da si skupaj ogledamo graške avtomate poezije, kakor da bi se podali na kratko trim-stezo. Pot po Gradcu se bo začela pri Joanneumu, kjer bo ob 16.00 uri potekala otvoritev avtomata „Osvežilnih pesmi”, za katerega je pesmi napisalo 14 graških avtoric in avtorjev. Ob otvoritvi bosta brala trenutna gostujoča pisateljica Jana Radičević in Matthias Göritz.

Ob 17.00 uri se bo dogajanje nadaljevalo na vrhu grajskega griča. Avtomat “Moj sosed na oblaku“ (verz iz pesmi Edvarda Kocbeka) vsebuje 14 izbranih pesmi, ki so bile v mnogih primerih prvič prevedene v nemščino. Avtorice in avtorji pesmi so slovenske pesnice in pesniki: Miljana Cunta, Milan Dekleva, Anja Golob, Fabjan Hafner, Edvard Kocbek, Srečko Kosovel, Maruša Krese, Ana Pepelnik, Peter Semolič, Lucija Stupica, Tomaž Šalamun, Tone Škrjanc, Aleš Šteger in Uroš Zupan.

Otvoritev tega avtomata predstavlja tudi prvi dogodek v nizu prireditev, ki se bodo pod istim naslovom zvrstile do nastopa Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2023. Matthias Göritz je projekt pesniških avtomatov v Gradcu zasnoval, še preden je bil imenovan za kuratorja slovenskega gostovanja. Brali bosta slovenska pesnica Miljana Cunta ter prevajalka in tolmačka Zdenka Hafner Čelan.

Ob 18.00 uri bomo prispeli do „Čutnih pesmi“ pri znameniti kulturni ustanovi Forum Stadtpark. 12 avtoric in avtorjev z vsega sveta se je odzvalo vabilu in napisalo ljubezenske in erotične pesmi, ki bodo na voljo v zgodovinskem avtomatu za kondome. Med njimi bo tudi pesem slovenskega pesnika Aljaža Koprivnikarja. 14 pesmi v tem erotičnem avtomatu zaokrožujejo fragmenti pesnice Sapfo in pesem Alfreda Kolleritscha. Obiskovalce bo nagovorila Heidrun Primas. Pesmi bosta brala pesnica in nekdanja gostujoča pisateljica v mestu Gradec Volha Hapeyeva ter pesnik in glavni urednik revije manuskripte Andreas Unterweger.

Po kratkem branju in otvoritvi posameznih avtomatov bo priložnost za kratke intervjuje z vsemi udeleženci.

Informacije in kontakt:

Marienplatz 1/1, 8020 Graz T +43.316.8017-9265 kioer@museum-joanneum.at www.kioer.at

Avtorja projekta: Inštitut za umetnost v javnem prostoru avstrijske dežele Štajerske in Matthias Göritz.

Podpora: Literaturhaus Graz, Forum Stadtpark, SKICA - Slovenski kulturno-informacijski center na Dunaju ter Javna agencija za knjigo RS.

Fotografije: Universalmuseum Joanneum/J. J. Kucek