Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Sporočilo za javnost strokovne komisije za knjižno in revijalno produkcijo s področij znanosti na Javni agenciji za knjigo RS

Sporočilo za javnost strokovne komisije za knjižno in revijalno produkcijo s področij znanosti na Javni agenciji za knjigo RS


Strokovna komisija za knjižno in revijalno produkcijo s področij znanosti pri Javni agenciji za knjigo RS je na svoji redni seji (21. marca 2012) sprejela sklep, da se odzove na javne izjave pristojnega ministra sprva o ukinitvi Javne agencije za knjigo RS (v nadaljevanju JAK) in kasneje o ohranitvi JAK, vendar z bistvenim znižanjem sredstev.

JAK je po mnenju komisije v treh letih vzpostavila strokoven, objektiven in transparenten mehanizem sofinanciranja slovenskega znanstvenega tiska ter se uveljavila kot močna institucija slovenske knjige in slovenskega jezika. Področje, ki sta ga prej urejali dve ministrstvi in Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS, je poenotila in racionalizirala. Prinesla je bistveno več koristi kot stroškov in pomeni veliko izboljšavo na področju znanstvene publicistike.

Razpisi so bili objavljani dovolj zgodaj in prijavitelji so bili hitro seznanjeni z rezultati. JAK je obenem vzpostavila uspešen nadzor nad izvajanjem pogodbenih obveznosti, rokov za izvedbo projektov pa, razen v izrednih primerih, ne podaljšuje. Odpravila je dvojno financiranje, poenotila kriterije in s spremembami kategorij sofinanciranja omogočila dvig subvencij kvalitetnejšim periodičnim publikacijam in znanstvenim monografijam. Z analizo področja oblikuje nove in varčnejše možnosti za urejanje in javno dostopnost revij (npr. projekt enotnega digitalnega portala za znanstvene in literarne revije).

Strokovna komisija za knjižno in revijalno produkcijo s področij znanosti pri Javni agenciji za knjigo razume prizadevanja Vlade RS za zmanjšanje javnih izdatkov, vendar meni, da prihranek ne more biti dosežen s tako drastičnim posegom v delo JAK. Zato komisija poziva Svet JAK, ministra dr. Žigo Turka, Vlado RS, Državni zbor RS, Državni svet RS, naj ne uveljavljajo tako drastičnih in neargumentiranih ukrepov zoper delovanje JAK, saj bo sicer ogrozila zelo uspešen mehanizem pomoči slovenski knjigi in slovenskemu jeziku ter uveljavljanje javnega interesa na tem področju v prihodnje.


prof. dr. Peter Novak, 
predsednik strokovne komisije za knjižno in revijalno produkcijo s področij znanosti

dr. Vojislav Likar,
podpredsednik strokovne komisije za knjižno in revijalno produkcijo s področij znanosti

Člani strokovne komisije:
akademik, prof. dr. Matija Gogala,
prim. prof. dr. Dušanka Micetić Turk,
akademik, prof. dr. Ivan Kreft,
prof. dr. Miro Cerar.

Recenzenti strokovne komisije:
prof. dr. Gorazd Planinšič,
prof. dr. Božidar Šarler,
prof. dr. Matjaž Zorko,
akademik, dr. Mitja Zupančič,
akademik, prof. dr. Slavko Splichal,
prof. dr. Darko Friš.