Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Študijsko potovanje 2019 – trije dnevi intenzivnega spoznavanja Slovenije za tuje založnike

Med 22. in 25. avgustom je potekalo letošnje študijsko potovanje založnikov, novinarjev in kulturnih posrednikov, na katerega je bilo sprejetih 17 sodelujočih iz šestih držav.

Med potovanjem so udeleženci spoznali slovenske avtorice in avtorje Bronjo Žakelj, Veroniko Simoniti, Natašo Kramberger in Dušana Šarotarja, obiskali številne knjigarne v Ljubljani, NUK, Švicarijo, Trubarjev antikvariat, Knjižnico pod krošnjami, Plečnikovo hišo in številne druge z literaturo povezane lokacije. V Plečnikovi hiši so prisluhnili pogovoru avtorice Veronike Simoniti z urednikom Cankarjeve založbe Aljošo Harlamovom in spoznali skupino prevajalcev, ki so letos sodelovali na 9. Mednarodnem prevajalskem seminarju slovenske književnosti.

Na Švicariji so sodelovali v mreženju s slovenskimi založniki, ki se ga je udeležilo lepo število slovenskih založb: poleg tistih, ki redno sodelujejo na tovrstnih dogodkih (Mladinska knjiga in Cankarjeva založba, Pivec, Goga, Sodobnost International, Beletrina in LUD Literatura), smo tokrat k sodelovanju pritegnili tudi Znanstveno založbo FF v Ljubljani, Založbo ZRC in *cf. Slovenski založniki bodo imeli priložnost z začetimi pogovori nadaljevati oktobra na sejmu v Frankfurtu, ki se ga bo udeležila večina sodelujočih tujih in slovenskih založnikov.

Ker se je potovanje deloma prekrivalo z obiskom direktorja frankfurtskega knjižnega sejma, Jürgena Boosa, in vodjo programa država častna gostja, Simone Bühler, so se udeleženci srečali tudi z njima.

Zadnji dan potovanja je bil namenjen obisku vzhodne Slovenije, kjer smo obiskali festival Dnevi poezije in vina, atelje fotografskega mojstra Stojana Kerblerja na Ptujski gori in prenovljeno domačijo Janževina v Halozah, kjer so se udeleženci srečali z avtorjema Natašo Kramberger in Dušanom Šarotarjem.

Udeleženci študijskega potovanja so Slovenijo zapuščali polni novih vtisov (večina je bila v naših krajih prvič) in odločeni, da je bilo študijsko potovanje šele začetek sodelovanja s slovenskih trgom, k čemur jih dodatno spodbuja prihajajoče častno gostovanje Slovenije v Frankfurtu 2022, pa tudi spodbude, ki jih nudi Javna agencija za knjigo.

Seznam vseh udeležencev:

Udeleženka/udeleženec

Založba/organizacija

Država

Friederike Jacob

Friedenauer Presse

Nemčija, Berlin

Teresa Pütz

S. Fischer Verlag

Nemčija, Berlin

Barbara Weidle

Weidle Verlag

Nemčija, Bonn

Maren Kröger

btb

Nemčija, München

Linda Vogt

Ullstein Verlag

Nemčija, Berlin

Hans-Gerd Koch

Karl Rauch Verlag

Nemčija, Düsseldorf

Bettina Feldweg

Piper Verlag

Nemčija, München

Barbara Renno

SAARLÄNDISCHER RUNDFUNK SR2 KulturRadio

Nemčija, Saarbrücken

Richard Kämmerlings

Die Welt

Nemčija, Berlin

Christiane Munsberg

Bertelsmann/Das Blaue Sofa

Nemčija, Berlin

Eleonora di Blasio

Frankfurtski sejem

Nemčija, Frankfurt

Janika Gelinek

Literaturhaus Berlin

Nemčija, Berlin

Jo Dingley

Canongate

UK

Evelyne Lagrange

Gaïa Éditions

Francija

Patricia de Groot

Querido

Nizozemska

Weiguo Ni

East China Normal University Press

Kitajska

Annalisa Lottini

Giunti Editore

Italija