Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Uspešno izveden enostopenjski Javni natečaj za PAVILJON in STOJNICO projekta Slovenija: častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2023

Javna agencija za knjigo RS je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), dne 14.10.2022, uspešno izvedla enostopenjski Javni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za PAVILJON in STOJNICO za projekt Slovenija: častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2023 - SATOVJE BESED.

Za to posebno priložnost, na kateri se predstavlja slovenska literatura, kultura in dežela, je bilo potrebno zasnovati paviljon Slovenije, častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2023, ter slovensko nacionalno stojnico.
Ocenjevalna komisija je ocenila, da natečajni predlog z delovno št. 1 od ostalih odstopa po likovni izčiščenosti, preprostosti, predvsem pa tudi pri sami izvedljivosti ter gospodarnosti. Zato mu je podelila zasluženo 1. nagrado. 

Po mnenjo ocenjevalne komisije, ima izbrani predlog enostavno zasnovo, ki upošteva danosti razstavnega prostora, sledi vsebinskemu in grafičnemu izhodišču projektne naloge in sloganu »Satovje besed«. 
Predlog št. 1 je od vseh natečajnih predlogov najbolj upošteval navodila glede trajnosti in izvedbe po principih krožnega gospodarstva. S kombinacijo satovja (heksagonalne (šesterokotne) knjižne police po prerezu) in panjev (pol transparentnih volumnov) tako ustvarja pretočen in jasno berljiv prostor na šestkotni mreži ter ustvari fluidno knjižno pokrajino kot »odsev naše dežele«. Območja vsebinskih vozlišč so središča z velikimi klobuki nad policami, ki fiksirani lebdijo v prostoru. Nosijo izbrane napise predelov vsebin. Med policami umeščeni prostori za počitek in sedenje, so izvedeni s kosi pohištva, ki so jih oblikovali slovenski oblikovalci: stoli, fotelji, svetili ter mizicami. 

Več informacij o natečaju lahko najdete na spodnjih povezavah: https://zaps.si/natecaji/knjizni-sejem-frankfurt-2023/

Izid natečaja je objavljen na portalu JN: https://www.enarocanje.si/Odlocitve/Pregled.aspx?OdlocitevID=111986

Natečaj je, iz strani Javne agencije RS, vodila Bojana Čampa.