Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

V ŠPORTU JE MOČ, V KNJIGI JE ZNANJE

Planica, FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, medijski dogodek, nedelja, 26. 2. 2023, 16.30

V športu je moč, v knjigi je znanje je naslov teme, ki bo izpostavljena v programu spremljevalnih dogodkov ob svetovnem nordijskem prvenstvu Planica 2023. V pogovoru bodo sodelovali:

  • Sara Isaković, plavalka, ki je s srebrno medaljo na OI (Peking, 2008) dosegla življenjski cilj, kot uspešna »performance« psihologinja zdaj drugim športnikom pomaga dosegati cilje;
  • Tadej Golob, pisatelj, alpinist, ki je v knjigi Z Everesta opisal smučanje po Everestu, v biografijah predstavljal športnike (med njimi Petra Vilfana in Gorana Dragića), o športu pisal v romanih (mladinski roman Zlati zob, Ali boma ye!) ter v kriminalni seriji o inšpektorju Tarasu Birsi;
  • Klemen Bauer, biatlonec, nosilec srebrne medalje s svetovnega prvenstva v mešani štafeti (Ruhpolding, 2012), ki se po zaključku športne poti spogleduje z »drugo kariero«;
  • Katja Stergar, v. d. direktorice Javne agencije za knjigo RS, sabljačica, komparativistka, vodja projektov častnega gostovanja Slovenije na knjižnih sejmih v Frankfurtu 2023 in Bologni 2024.

Gostje omizja bodo odstirali različne teme: Zakaj knjige in šport sodijo skupaj in ne na različna bregova? Človek, ki bere knjige, se lažje osredotoča, lažje vizualizira ter razume tudi kompleksnejše situacije. Športnik za uspeh potrebuje prav to. Za dobre knjige pa so potrebne dobre zgodbe – teh je v športu veliko. Gostje omizja bodo iz različnih zornih kotov predstavili svoje zgodbe, pomen prodora slovenske literature in tudi športnih zgodb v svet v luči projekta »Slovenija, častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2023«, pomen branja za motivacijo in razvoj športnika, se dotaknili psihologije športa in poti do uspeha.

Ob dogodku si boste lahko ogledali razstavo izbora leposlovnih in »reportažnih« knjig slovenskih avtorjev na temo športa (v slovenščini, angleščini in nemščini). Knjige so prispevale slovenske založbe (Beletrina, Celjska Mohorjeva družba, DZS, d.d., Miš založba, Založba Mladinska knjiga, Založba Pivec in Umco d.d.), nekaj smo si jih sposodili v Mestni knjižnici Kranj, nekatere knjige v tujih jezikih pa smo izbrali iz arhiva JAK RS.

Dogodek bo potekal v medijskem središču v Planici v okviru sodelovanja Urada vlade za komuniciranje RS in Javne agencije za knjigo RS. S strani JAK RS dogodek koordinira Tjaša Urankar, podsekretarka, področje bralne kulture in literarnih prireditev (kontakt za info: tjasa.urankar@jakrs.si).

Program UKOM v Planici 2023:  https://slovenia.si/sl/v-srediscu/v-planici-tudi-dogodki-urada-vlade-za-komuniciranje/

Javna agencija za knjigo RS | Facebook

Na slikah: 

Sara Isaković (Foto: Osebni arhiv)

Tadej Golob (Foto: Borut Kranjc)

Klemen Bauer (Foto: Nordic Focus)

Katja Stergar (Foto: Holger Menzel) 

Planica (Foto: Benjamin Črv/Sportida)