Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Založniško srečanje slovenskih in nemških založnikov in literarni večer z Ano Schnabl v Literaturhaus Berlin

7. septembra bo na sedežu Predstavništva Evropske komisije v Berlinu potekalo že peto srečanje slovenskih in nemških založnikov, ki ga Javna agencija za knjigo RS organizira v sodelovanju s Slovenskim kulturnim centrom Berlin.

Srečanje bo leto potekalo v znamenju slovenskega predsedovanja Svetu EU. Vodja Skice Berlin, Saša Šavel Burkart, bo na dogodku predstavila projekt Europe Readr, digitalno platformo, ki jo je zasnovalo in jo koordinira Slovensko predsedstvo Svetu EU. Od 1. julija do 31. decembra 2021 je na platformi v brezplačno branje na voljo kuriran nabor evropske literature pod naslovom »Prihodnost bivanja«. Iz vsake države članice EU sodeluje po eno delo v izhodiščnem jeziku in angleškem prevodu.

Zatem se bosta zbranim založnikom predstavili dve slovenski prejemnici evropske nagrade za književnost EUPL, ki jo podeljuje Evropska komisija. To sta prva slovenska prejemnica nagrade Nataša Kramberger, ki je nagrado prejela leta 2010 za svoj prvenec Nebesa v robidah (JSKD, 2007), ta pa je odtlej izšel v številnih prevodih po vsem svetu, in aktualna prejemnica Anja Mugerli, ki je nagrado prejela letos za zbirko kratkih zgodb Čebelja družina (Cankarjeva založba, 2020). Nemški prevod najnovejšega romana Nataše Kramberger Primerljivi hektarji (LUD Literatura, 2017) je pravkar izšel pri berlinski založbi Verbrecher Verlag v prevodu Lize Linde.

Javna agencija za knjigo bo na srečanju predstavila svoje delovanje ter spodbude za izide knjig slovenskih avtoric in avtorjev v nemškem jeziku, sledilo pa bo mreženje slovenskih in nemških založnikov. Med nemškimi gosti so tokrat:

Juliane Schindler, S. Fischer Verlag

Sarah Geißler, Matthes & Seitz

Janika Rüter, Suhrkamp

Jutta Wallrafen, Eichborn Verlag

Roxanne Dänner, Kiepenheuer & Witsch

Peter Reichenbach, Mairisch Verlag

Adrian Kasnitz, Parasitenpresse

Astrid Matthes, Edition Noack & Block

Zvečer ob 19.00 bo v ugledni literarni hiši Literaturhaus Berlin potekal pogovor s slovensko pisateljico Ano Schnabl, katere kratke zgodbe so v nemškem prevodu Klausa Detlefa Olofa z naslovom Grün wie ich dich liebe grün lani izšle pri dunajski založbi Folio Verlag. Več o dogodku in vstopnice.

Dogodek organizirata Skica Berlin in Literaturhaus Berlin.

Na fotografiji: Ana Schnabl (© Leon Vidič), Nataša Kramberger (© Zarja Jana) in Anja Mugerli (© Matej Murič)