Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Berlinski bralski festival »Stadt-Land-Buch«

Javna agencija za knjigo RS je v sklopu pripravljalnih aktivnosti za projekt »Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu« med 16. in 22. novembrom 2015 sodelovala na berlinskem bralskem festivalu »Stadt-Land-Buch«, s petimi pestrimi literarnimi dogodki in osmimi slovenskimi avtoricami in avtorji. Dogodkov na petih različnih lokacijah po Berlinu se je udeležilo več kot 1000 obiskovalcev.

Strokovnega dela berlinskih dogodkov, ki so bili namenjeni spoznavanju nemških založnikov in pospešenemu prevajanju slovenskih avtorjev v nemščino, so se udeležili predstavniki devetih slovenskih založb. Prvi pozitivni rezultati, le dva tedna po srečanjih, pa se že kažejo: založba Transit bo izdala Nemško loterijo Mihe Mazzinija, založba Wagenbach pa Biljard v Dobrayu Dušana Šarotarja. Pričakujemo še več uspešnih izidov tega in prihodnjih podobnih srečanj, ki jih nameravamo v naslednjih letih intenzivirati, in se veselimo naslednjih druženj z založniki in avtorji.

V ponedeljek, 16. 11., na otvoritveni dan festivala, je v TAK Theatru skupaj s štirimi nemškimi avtoricami nastopila Samira Kentrić. Ob tej priložnosti so razstavili tudi ilustracije iz njenega grafičnega romanesknega prvena Balkanalije.
V torek, 17. 11., so v Literaturhaus Berlin nastopili Marko Sosič, Vlado Kreslin in Terezia Mora (DE), povezovalec večera pa je bil direktor literarne hiše, Ernst Wicher.
V sredo, 18.11. smo se na Veleposlaništvu RS v Berlinu družili z Miho Mazzinijem, Andrejem E. Skubicem in Silke Scheuerman (DE), ki so ob pronicljivih vprašanjih Thomasa Geigerja iz Literarisches Coloqium Berlin tudi prebirali svoja dela. Na obeh večerih je dela slovenskih avtorjev v nemščini prebiral prevajalec Erwin Köstler.
V soboto, 21. 11., smo v razprodanem avditoriju kina Babylon gostili Jelo Krečič in Slavoja Žižka v pogovoru z Matthiasom Göritzem, v nedeljo, 22.11. pa je festival sklenil nastop Draga Jančarja, v eminentni mednarodni družbi (Herta Müller, C.H. Delius in drugi) v Deutsches Theater.

V Berlinu smo organizirali tudi strokovna srečanja med nemškimi in slovenskimi založniki – potovanju so se pridružile založbe Goga, Litera, Beletrina, Mladinska knjiga, Miš, Celjska Mohorjeva družba, Modrijan, Sanje in Forum slovanskih kultur. V torek, 17. 11., smo z dvajsetimi različnimi nemškimi založniki izvedli sklop hitrih individualnih sestankov po principu speed-datinga in se v nadaljevanju družili tudi ob večerji, v sredo, 18. 11., pa smo obiskali tri velike založbe s sedežem v Berlinu, Suhrkamp, Aufbau in Berlin Verlag, kjer smo si ogledali prostore in založniške programe ter si izmenjali izkušnje in ideje z nemškimi kolegi.