Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Konec puljskega knjižnega sejma v znamenju Svetlane Makarovič

Program, za izvedbo katerega so poskrbeli Javna agencija za knjigo, Mestna občina Ljubljana in Turizem Ljubljana, je bil po besedah direktorice sejma Magdalene Vodopije letos izjemen. Povedala je, da sejem še nikoli ni imel regionalnega programa, v okviru katerega bi gostovalo toliko zanimivih in kakovostnih avtorjev in dodala, da je Ljubljana bere »s svojo kreativno sceno in kakovostnim programom preplavila naš središčni program«. Program, ki ga je vsebinsko zasnovala Renata Zamida (JAK), je pritegnil veliko zanimanja sejemske publike, med drugim tudi zato, ker je želel predstaviti vsa področja kulturno-umetniškega ustvarjanja oziroma »Slovenijo v malem na različne načine«.

V središču programa Ljubljana bere tako niso bili le slovenski literati, ampak tudi glasbeniki - častna vloga odprtja programa je pripadla glasbeni skupini Laibach – vizualni umetniki (Metka Krašovec, Alenka Sottler, Hana Stupica, Jure Eržen), ki so se predstavili v Noči puljskih galerij, in nenazadnje vrhunska slovenska kulinarika, za katero je poskrbel Turizem Ljubljana.

Ker smo o sejmu že pisali (Slovenska noč galerij v Pulju in Slovenski avtorji v središču puljskega knjižnega sejma), tokrat nekaj besed namenjamo le zadnjim sejemskim dnem in gostujočim avtorjem.

Za vrhunec pred koncem sejma je poskrbela Svetlana Makarovič, ki je na knjižnem sejmu nastopila pred nabito polno dvorano. Koncert šansonov z njenega albuma Kdor gleda ljudi skozi mačje je izvedla ob glasbeni spremljavi violinistke in vokalistke Jelene Ždrale, basista Nina de Glerie, pianista Jožija Šaleja ter vokalistov Afre Tesla, Tomaža Miheliča – Marlene in Ivana Rupnika. Tudi koncert Zorana Predina, ki je pri naših sosedih vedno dobro sprejet, je bil odlično obiskan.

Enako lahko zapišemo tudi za zadnja branja slovenskih avtorjev, na katerih so sodelovali pisateljica in kulturna novinarka Mojca Kumerdej, ki je predstavila svojo zbirko kratkih zgodb Temna snov (Beletrina, 2011), Agata Tomažič, ki je požela veliko zanimanja na pogovoru o njeni esejistično obarvani zbirki reportaž Zakaj potujete v take dežele? (Cankarjeva založba, 2016), s posebnim, literarnim dogodkom Hommage Alešu Debeljaku in Tomažu Šalamunu, na katerem so sodelovali Josip Osti, Sinan Gudžević in Andrew Zawacki, pa so se poklonili velikanoma slovenske poezije.

Iz medijev:
http://4d.rtvslo.si/arhiv/osmi-dan-prispevki/174442404
http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-kultura/174441548