Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Obisk nemških založnikov in novinarjev v Sloveniji

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije je v sklopu priprav na izvedbo projekta »Slovenija, častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu« letos prvič izvedla tridnevni študijski obisk  gostovanje nemških založnikov in novinarjev v Sloveniji.

Format študijskega potovanja za tujo strokovno javnost je uveljavljena oblika mednarodnega kulturnega posredovanja, zato bomo literarno popotovanje po Sloveniji, kakršno smo zasnovali letos, izvajali tudi v prihodnjih letih.

Med 3. in 6. septembrom 2015 smo gostili tri urednike založniških hiš iz Nemčije: Sabine Baumann iz založbe Schoeffling, Leno Luczak iz založbe Wagenbach in Herberta Ohrlingerja iz založbe Zsolnay, ki je del skupine Hanser. Potovanja so se udeležili tudi novinarja Neue Zuericher Zeitung, Andreas Breitenstein, in Westdeutscher Rundfunk, Terrance Albrecht, ter direktor knjigotrškega združenja Berlin   Brandenburg, Detlef Bluhm, ki je tudi član upravnega odbora frankfurtskega knjižnega sejma.

V okviru študijskega obiska smo obiskali Bled, kjer smo se pogovarjali z Mojco Kumerdej in Amalijo Maček, zgodovinski referenčni okvir pa je gostom podal župan Bleda, Janez Fajfar. Popoldne smo po vodenem ogledu Ljubljane in postanku v Slovenski hiši kulinarike, kamor je bila povabljena tudi slovenska strokovna in zainteresirana javnost, pripravili dogodek v vinski hiši Movia, kjer so gostje ob šestih vzorcih slovenskega vina spoznali šest slovenskih pesnikov: Srečka Kosovela, Lili Novy, Daneta Zajca, Edvarda Kocbeka, Tomaža Šalamuna in Stanko Hrastelj.

V petek smo na pot z vlakom od Bleda do Solkana povabili literarnega zgodovinarja in avtorja Lada Kralja, pogovor na vlaku pa je v smeri kontekstualizacije slovenske zgodovine skozi literaturo vodila zgodovinarka Manca Renko. Popoldne smo se ustavili v Proseku nad Trstom, kjer smo imeli priložnost za srečanje z Borisom Pahorjem. Svoje življenje in delo je ob zgodovinarki Marti Verginella predstavil v Knjižnici Borisa Pahorja v tamkajšnjem kulturnem domu, kjer so na ogled tudi vsa njegova dela v tujejezičnih prevodih. V Trstu smo se odpravili po poteh slovenske zgodovine in se nato napotili v Goriška Brda, kjer smo v Dobrovem na sobotno dopoldne prisluhnili Janiju Virku in pokušali vina v vinski kleti Ščurek. Po popoldnevu na Krasu smo večer zaključili v jami Vilenica, kjer je potekala slovesnost vileniškega festivala ob podelitvi kristala češkemu avtorju Joachimu Topolu.

Literarni program, geografska pestrost, Ljubljana in Trst ter osebna srečanja z avtorji so na goste napravili močan vtis, odmev obeh novinarjev v njunem medijskem okolju pa je že mogoče slišati. Naslednje študijsko potovanje za goste z nemškega govornega področja načrtujemo junija 2016.