Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Obvestilo pred začetkom knjižnega sejma v Frankfurtu (19. do 23. oktober 2016)

V letošnjem letu smo vabilo za predstavitev na nacionalni stojnici poslali več kot tridesetim slovenskim založbam, ki so tudi vpisane v sejemski katalog kot sorazstavljalci. Na slovenski stojnici, hala 5.0., št. C116, bomo predstavili najnovejšo produkcijo po izboru založnikov (letnik 2015 ali 2016), prevode slovenskih knjig v tuje jezike, za predstavitev pa so založniki lahko dostavili tudi tujejezične kataloge in druga promocijska gradiva. Slovenska nacionalna stojnica bo že sedmo leto zapored gostila tudi mrežo Traduki, ki bo predstavila najnovejše knjige, ki so izšle s finančno in strokovno pomočjo mreže. Sodelujemo pa tudi s Slovensko turistično organizacijo (STO), ki bo za sejemsko stojnico zagotovila informatorja in informacijska gradiva v tujih jezikih, namenjena promociji Slovenije.

V sredo, 19. 10. ob 15. uri, bo na slovenski stojnici uradni sprejem, namenjen domačim in tujim partnerjem s področja knjige (vabilo je objavljeno na spletni strani www.jakrs.s). Gosti so vabljeni, da si ogledajo najnovejšo slovensko knjižno produkcijo, podarili jim bomo tudi izvod revije Sinfo, ki jo v angleščini izdaja UKOM in se v aktualni številki, ki jo je sooblikovala JAK, posveča slovenski literaturi (več na: http://www.ukom.gov.si/si/promocija_slovenije/publikacije/sinfo_promocijska_revija/).

Kot smo že poročali, je Slovenija država kandidatka za naziv častne gostje na knjižnem sejmu v Frankfurtu, Vlada RS pa je za izvedbo projekta pooblastila JAK, ki je z različnimi pripravljalnimi aktivnostmi pričela že v lanskem letu (izvajanje študijskih potovanj, prevajalskih seminarjev, intenzivnejša produkcija literarno-kulturnih dogodkov v tujini, dodatni ukrepi na področju financiranja programov in projektov, vezanih na prevode slovenskih knjig v tuje jezike in promocijo slovenske literature v tujini), v letu 2017 pa načrtujemo tudi znatno povečanje slovenske stojnice v Frankfurtu in njeno osveženo podobo.

Del aktivnih priprav JAK v okviru kandidature bodo med drugim tudi vsebinsko okrepljeni nastopi na leipziškem knjižnem sejmu, ki poteka vsako leto marca, in sodelovanje pri skupni predstavitvi Nemčije, Avstrije in Švice kot mednarodnega fokusa na Slovenskem knjižnem sejmu 2017, s programom mreženja za avtorje in založnike.

Na lanskem sejmu je delegacija JAK direktorju sejma Jürgenu Boosu uradno predala vsebinski elaborat slovenske kandidature za nastop v vlogi častne gostje na frankfurtskem knjižnem sejmu, na katerega smo dobili pozitiven odziv sejemskega vodstva, ki bo Slovenijo v začetku leta 2017 tudi obiskalo.

Sejem v Frankfurtu bo letos na uvodni dan, v sredo, 19. 10., obiskala državna sekretarka z Ministrstva za kulturo Damjana Pečnik, ki jo bosta spremljala veleposlanica v ZR Nemčiji, Marta Kos Marko in direktor JAK, Aleš Novak. Uradni program Damjane Pečnik bo obsegal vodenje po sejmu v družbi podpredsednika sejma Tobiasa Vossa, udeležbo na sprejemu na slovenski stojnici, voden ogled nizozemsko-flamskega paviljona in srečanje z vodjem programa letošnje častne gostje sejma - regije Flamska in Nizozemska. Ob 16.30 se bo gospa Pečnik udeležila uradne otvoritve programa "Weltempfang", kjer se bo sestala tudi z direktorjem sejma Jürgenom Boosom in z njim izmenjala obojestranska pričakovanja glede slovenskega nastopa v vlogi častne gostje na frankfurtskem knjižnem sejmu. Sejem je prejšnji teden za častni nastop leta 2020 podpisal pogodbo s Kanado, pred tem pa bodo častne gostje sejma še Francija (2017), Gruzija (2018) in Norveška (2019).

Dejavnosti posameznih slovenskih založb v okviru frankfurtskega sejma:

V Frankfurt je založba Mladinska knjiga povabila avtorja Milana Deklevo in Jasmina B. Freliha (slednji je letošnji dobitnik nagrade EUPL). Druženje z avtorjema in sprejem bo na stojnici Mladinske knjige v hali 6.1, D36, v četrtek, 20. oktobra med 16.00 in 18.00 uro.

Založba Beletrina v Frankfurtu predstavlja projekt evropske platforme Versopolis, ki združuje pesniške festivale iz 12 držav, z mednarodnim pesniškim branjem, v četrtek, 20. oktobra, ob 20.00 uri v frankfurtski mestni hiši Römer (Römerberg 27), kjer sicer v času sejma poteka tudi literarni festival Open Books.