Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Sklop literarnih dogodkov na Dunaju

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije v sklopu pripravljalnih aktivnosti za projekt »Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu« med 26. in 29. aprilom 2016 skupaj s SKICO (Slovenskim kulturnim centrom v Avstriji) organizira štiri literarne dogodke s slovenskimi avtoricami in avtorji na Dunaju ter kot del strokovnega programa ogled dveh dunajskih založb, Zsolnay in Folio, kjer bosta slovenske goste sprejela glavna urednika, Herbert Ohrlinger oziroma Ludwig Paulmichl.

Na Dunaju bodo tako prihodnji teden nastopili Cvetka Lipuš, Ana Pepelnik, Maja Haderlap, Davorin Lenko, Aleš Šteger, Goran Vojnović (zadnji trije predstavljajo svoje novoizšle romane v nemščini) in Boris Pahor.

Vse dogodke smo zasnovali z lokalnimi soorganizatorji in referenčnimi avtorji in moderatorji iz avstrijskega oziroma nemškega prostora. Na Dunaj bodo avtorje pospremili tudi nekateri založniki in uredniki iz Slovenije. Sklop dogodkov, ki bo na štirih lokacijah potekal od torka do petka, smo poimenovali À propos Slovenija - novosti pri sosedih:

Torek, 26.4., od 20.00, knjigarna PHIL (Gumpendorfer Straße 10-12)
V priljubljeni knjigarni/kavarni Phil v centru mesta avstrijski avtor Robert Prosser gosti Cvetko Lipuš, Ano Pepelnik, Davorina Lenka in avstrijsko pesnico in pisateljico Vereno Mermer. Slišali bomo slovensko poezijo in prozo v izvirniku in nemških prevodih, druženje se nadaljuje z glasbo (teoP/Belo smetje) in pivom dveh butičnih slovenskih pivovarn - Reservoir Dogs in Bevog.

Sreda, 27.4., ob 21.00, kulturni center Alte Schmiede (Schönlaterngasse 9)
Angelika Reitzer, avstrijska avtorica, bo gostila Aleša Štegra na pogovoru ob izidu nemškega prevoda romana Odpusti (Archiv der toten Seelen, Schoeffling, 2016)

Četrtek, 28.4., ob 19.00, Österreichische Gesellschaft für Literatur (Herrengasse 5)
Boris Pahor bo gost pogovornih večerov Za stekleno zaveso v tej ugledni kulturni instituciji, ki je ena najstarejših v Avstriji. S Pahorjem se bo pogovarjal Thomas Poiss, nemški filolog, prevodni urednik njegovega romana Nekropola in velik poznavalc Pahorjevega opusa. Moderira: Cornelius Hell.

Petek, 29.4., ob 19.00, Hauptbücherei Wien (Hauptbücherei am Gürtel, 1070 Urban-Loritz-Platz 2a)
Goran Vojnović in Maja Haderlap v pogovoru, tudi o nemškem prevodu romana Jugoslavija, moja dežela (Vaters Land, Folio, 2016). Moderira: Katja Gasser (novinarka ORF), odlomke v nemščini bo prebiral prevajalec romana, Klaus Detlef Olof.

Javna agencija za knjigo v sodelovanju s SKICO in Literaturhaus Wien za jesen na Dunaju pripravila še dogodke, vezane na slovenski strip in grafični roman, sicer pa so v teku tudi priprave na študijsko potovanje za nemške založnike in novinarje, ki se bo letos zgodilo med 9. in 11. junijem in se ga bodo udeležili štirje uredniki iz nemških založb Wallstein, Suhrkamp, Ullstein in Transit ter trije novinarji, predstavniki časopisov Tageszeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung in Süddeutsche Zeitung.