Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Slovenska noč galerij v Pulju

Čeprav bo uradno odprtje programa Ljubljana bere potekalo v soboto, 3. decembra 2016, ob 21. uri v galeriji Sveta srca v Pulju z odprtjem razstave in glasbenim nastopom kolektiva Laibach, je slovenska vizualna umetnost Pulj »preplavila« že na dan odprtja sejma, ko je v več puljskih galerijah potekala Noč puljskih galerij z okusom Ljubljane.

V Galeriji Poola se je z razstavo Dnevniki predstavila Metka Krašovec, v Galeriji Cvajner pa sta svoje književne ilustracije razstavili Alenka Sottler in Hana Stupica. Alenka Sottler je bila za svoje ilustracije pesnitve Pesem za liro Bine Štampe Žmavc nagrajena tudi s strani Združenja ameriških ilustratorjev, medtem ko je Hana Stupica za svojo upodobitev ukrajinske pravljice Rokavička na Slovenskem bienalu ilustracije leta 2014 prejela nagrado Hinka Smrekarja.

Veliko pozornosti je pritegnilo tudi odprtje razstave Na begu v Mestni galeriji Pula, kjer je fotograf in fotoreporter Jure Eržen skupaj z novinarjem Boštjanom Videmškom razstavil pretresljive podobe z begunske poti, ki so sicer objavljene v Videmškovi knjigi Na begu: Moderni eksodus (2005–2016): z begunci in migranti na poti proti obljubljenim deželam.

Ob pestrem kulturnem dogajanju so obiskovalci okušali tudi tradicionalno slovensko hrano, za katero je poskrbel Turizem Ljubljana.

Več utrinkov s prireditve v fotografijah spodaj.