Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Slovenski avtorji v središču puljskega knjižnega sejma

Po slovenski vizualni umetnosti, s katero so se v Noči puljskih galerij (1. december 2016) predstavili Metka Krašovec, Alenka Sottler, Hana Stupica in Jure Eržen, so v naslednjih dneh v ospredje stopili slovenske avtorice in avtorji v okviru regionalnega programa Ljubljana bere.

Slavnostno odprtje programa Ljubljana bere je pripadlo 3. decembra 2016 glasbeni zasedbi Laibach, najprej z odprtjem razstave ilustracij in plakatov ter nato s koncertom Laibach Kunst Machine v nabito polni galeriji Sveta srca. Zbrane sta pred koncertom nagovorila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in Darko Komšo, ravnatelj istrskega arheološkega muzeja, ki je poleg Mestne občine Ljubljana sodeloval pri organizaciji dogodka.

V teh dneh so na knjižnem sejmu gostovali še Svetlana Slapšak, Boštjan Videmšek, ki je skupaj z Juretom Erženom in Svetlano Slapšak sodeloval v pogovoru z Aljošo Pužarjem na temo Otok-geto-azil in predstavil svoje zadnje delo NA BEGU: moderni eksodus (2005-2016), z begunci in migranti na poti proti obljubljenim deželam (UMco, 2016). Tudi Goran Vojnović sodi med tiste avtorje, ki ga hrvaško občinstvo rado bere, saj so vsi njegovi romani že prevedeni v hrvaščino, tokrat je bila seveda v središču Figa, ki je prav tako požela veliko zanimanja. Slovensko kulinariko je v teh dneh na sejmu predstavljal tudi Klemen Košir, ki je hrvaškemu občinstvu pokazal, da smo tudi Slovenci mojstri v pripravi ribjih jedi. Pripravil je nekaj specialitet iz svoje zadnje kuharske knjige PLAVA: knjiga o plavi ribi (Samozaložba Klemen Košir, 2015).

Do konca sejma se bo zvrstilo še kar nekaj kulturnih dogodkov s slovenskimi ustvarjalci, podrobnejši seznam je spodaj:

Literarni program:
– Hommage Alešu Debeljaku in Tomažu Šalamunu. Sodelujejo: Josip Osti, Sinan Gudžević in Andrew Zawacki (Rdeči salon, Sejem, 7. 12.)
– pogovor: Zoran Predin: DRUGA ŽENA V HAREMU. Sodeluje: Boris Dežulović (Rdeči salon, Sejem, 7. 12.)
– Avtor bere avtorja: Agata Tomažič: ZAKAJ POTUJETE V TAKE DEŽELE (Rdeči salon, Sejem, 8. 12.)
– LitLink: Agata Tomažič, Sebastijan Pregelj. Sodelujejo še: Neven Ušumović, Nenad Stipanić, Marinko Koščec, Francesca Borri, Adrian Bravi, Alessandro Salvi, Flavio Soriga (Caffe bar P14, Sejem, 9. 12.)
– pogovor: Mojca Kumerdej: TEMNA SNOV. Sodelujeta: Vladislav Bajac, Bora Ćosić (Rdeči salon, Sejem, 10. 12.)
– Zajtrk z avtorjem: Svetlana Makarovič (Mozart Café, Sejem, 11. 12.)

Koncerti:
– Zoran Predin: KANTAVTORSKI KONCERT (Rock caffe, 8. 12. ob 21.30)
– Svetlana Makarovič in njene zvezde: KDOR GLEDA LJUDI SKOZI MAČJE OČI, šansoni. Nastop s spremljevalno zasedbo: Jelena Ždrale (vokal, violina), Nino de Gleria (bas), Joži Šalej (klavijature), Afra Tesla (vokal), Marlenna (vokal) in Ivan Rupnik. (Rdeči salon, Sejem, 10. 12. ob 19.30)

Celoten program je dostopen na spletni strani: http://www.sanjamknjige.hr/hr/2016/naslovnica/