Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Slovenski program na knjižnem sejmu v Leipzigu

JAK bo tudi letos obiskovalce nagovarjala na stojnici v mednarodni Hali 4 (D503), kjer bodo razstavljene knjige slovenskih avtorjev; tako v izvirniku kot v prevodih (predvsem nemških). Organizirali smo razširjen literarni in spremljevalni program s slovenskimi avtorji, v sodelovanju z literarno mrežo TRADUKI ter založniki KLAK, Hollitzer, Milena, Kunstmann, AvivA in Drava. Traduki letos sicer svoj program oblikuje pod sloganom Ne vzhod, ne zahod – alkimija Balkana.

V Leipzigu bomo na različnih dogodkih predstavljali kar sedem avtoric in avtorjev. Na sejem letos potujejo Suzana Tratnik, Jože Pirjevec, Boštjan Videmšek, Andrej E. Skubic, Dino Bauk, Marijan Pušavec – posredno pa tudi Alma Karlin. :-) Cankarjeva založba je na sejem povabila tudi svoja avtorja Jasmina B. Freliha in Milana Deklevo (njegov roman o Almi, Telo iz črk v nemščini izide naslednje leto). Svoje knjižne novosti v nemščini bodo predstavili Dino Bauk (Konec. Znova/Ende. Abermals, Beletrina/Hollitzer Verlag, 2016), Andrej E. Skubic (Lahko/Ruhe, Beletrina/Drava Verlag, 2016), Boštjan Videmšek (Na begu/Auf der Flucht, Umco/KLAK Verlag, 2016) in Jože Pirjevec (Tito. Biografija/Tito. Die Biographie, CZ/Kunstmann, 2016).

V Hali 4, v neposredni bližini slovenske stojnice, bo na ogled razstava na osnovi stripa Alma M. Karlin – Svetovljanka iz province (striporisec: Jakob Klemenčič, scenarist: Marijan Pušavec, Forum, 2015). Razstava je bila premierno predstavljena lani na Dunaju, skupaj s stripom Meksikajnarji (striporisec: Zoran Smiljanić, scenarist: Marijan Pušavec, UMco, 2006-2016).

Celoten program literarne mreže Traduki je na voljo tu.

Dogodki po dnevih:

Četrtek, 23. 3.
17.00, klub naTo

TOMBOLA ALI ŽIVLJENJE

Suzana Tratnik bo v pogovoru z Maike Nedo predstavila svoj novi roman Tombola ali življenje, ki je izšel pri Mladinski knjigi. Pogovor se bo navezal tudi na roman Ime mi je Damjan (Mein Name ist Damian, Milena Verlag, 2005), dogodka pa se bodo udeležili tudi dijaki dveh mestnih gimnazij, ki bodo na odru interpretirali knjižne odlomke.

20.00, Kaiserbad

TITO JE MRTEV

Pogovorni večer mreže Traduki, na katerem bodo sodelovali Jože Pirjevec, Dino Bauk, Dragan Velikić, Ethem Mandić, Shpëtim Selmani in Nenad Veličković.

Petek, 24. 3.

Traduki Südosteuropa-Forum, Hala 4
12.30

TOMBOLA ALI HANA. O IDENTITETAH

Elvira Dones, albanska avtorica (v slovenščino še neprevedene) romaneskne uspešnice Sworn Virgin, po kateri je bil posnet tudi odličen film v pogovoru s Suzano Tratnik.

14.00

KAR STE OD NEKDAJ HOTELI VEDETI O TITU, PA SI NISTE UPALI VPRAŠATI

Jože Pirjevec v pogovoru z nemškim novinarjem Norbertom Mappes-Niediekom (dopisnik časopisa Zeit za Avstrijo in JV Evropo).

Sobota, 25. 3.
15.15, taz. studio

KONEC. ZNOVA

Na ugledni sejemski lokaciji, rdeči zofi dnevnika Tageszeitung bo v pogovoru z novinarko Doris Akrap svoj romaneskni prvenec v nemškem prevodu predstavljal Dino Bauk.

19.30, gledališče Schaubühne Lindenfels

BALKAN TO GO

Založba Drava vabi na pogovorni večer in branje s svojimi avtorji, med katerimi je tudi Andrej E. Skubic, ki bo predstavil nemški prevod romana Lahko. Večer moderira novinar ter filmski in knjižni avtor Ernst Garndits.

20.00, Kino UT Connewitz

BALKANSKA NOČ v organizaciji mreže TRADUKI

Na družabnem večeru v pogovoru o dobrih straneh Balkana in branjih sodelujejo: Suzana Tratnik, Boštjan Videmšek, Georgi Gospodinov, Slobodan Šnajder, Gabriela Adamesteanu, Ridvan Dibra, Milena Marković, Namik Kabil, Patrick Boltshauser, Damir Karakas.

Obiskovalcem bo na voljo slovensko pivo izbranih majhnih pivovarn.

Nedelja, 26. 3.
11.30, Forum OstSüdOst

ALMA M. KARLIN – SVETOVLJANKA IZ PROVINCE

Življenje svetovljanke in svetovne popotnice Alme Karlin bosta v pogovoru z moderatorko Amalijo Maček predstavila Marijan Pušavec, scenarist istoimenskega stripa in poznavalec Alme ter Britta Jürgs iz založbe AvivA, ki bo izdala biografijo Alme Karlin v nemščini.

12.30, Forum Buch Aktuell

NA BEGU. MODERNI EKSODUS V OBLJUBLJENO DEŽELO

Boštjan Videmšek v pogovoru s svojim nemškim založnikom (KLAK Verlag) predstavlja prevod svoje odmevne reportažne knjige Na begu (UMco, 2016).