Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Sporočilo za javnost: Knjižni sejem Bologna 2022

Knjižni sejem v Bologni

Bliža se mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature v Bologni, ki bo letos potekal od 21. do 24. marca. Zaradi dvakratne odpovedi sejma bo Slovenija na sejmu častna gostja šele leta 2024. JAK bo na sejmu prisotna z doslej največjo, 80m2 veliko nacionalno stojnico, ki bo v hali 26 (stojnica B133).

Ob predstavitvi najnovejše knjižne produkcije bodo na stojnico umeščene štiri delovne postaje slovenskih založnikov (Založba Malinc, Miš založba, Založba Pivec, Sodobnost International). S samostojno stojnico pa bosta prisotni Založba Mladinska knjiga in Založba MorfemPlus, na ComicCorner pa bo sodeloval tudi Stripburger – Forum Ljubljana.Na sejmu bo veliko pomembnih dogodkov, vendar pa zaradi epidemioloških omejitev letos ne bomo organizirali tradicionalnega enodnevnega obiska za vse zainteresirane.

V ponedeljek, 21. 3. 2022 ob 14.30, bo tiskovna konferenca IBBY, kjer bodo razglašeni tudi prejemniki IBBY nagrad:

V torek, 22. 3. 2022 ob 10.00, bo B2B srečanje slovenskih in tujih založnikov, ki ga Javna agencija za knjigo organizira v sklopu evropskega projekta Vsaka zgodba šteje – ustvarjajmo zgodbe za vse / Every story matters – making books more inclusive. Projekt je zasnovan z zavedanjem, da imajo knjige veliko družbeno moč: branje širi obzorja in krepi empatijo. Cilj projekta je spodbuditi celotno produkcijsko verigo otroške in mladinske literature, ki temelji na inkluzivnosti, multikulturnosti in raznolikosti: od pisanja in izdajanja do prodaje.

V torek, 22. 3. 2022 ob 13.00, pa bo v prenosu iz Stockholma razglašen prejemnik nagrade ALMA. Za nagrado so nominirani štirje slovenski ustvarjalci: Anja Štefan, Ana Zavadlav, Polona Lovšin in Boris A. Novak.

Za ilustratorje je na sejmu najpomembnejša vsakoletna kurirana ilustratorska razstava, predlogov je vedno več tisoč, izbranih pa je le okoli 70 ilustratorjev iz vsega sveta. V letošnjem letu se na razstavo ni uvrstil noben izmed slovenskih ilustratorjev, med 318 finalisti je bila Ana Zavadlav, ki je bila letu 2019 uvrščena na glavno razstavo. V preteklih letih so bili na razstavi predstavljeni tudi Andreja Peklar (2018), Maja Kastelic (2015), pred tem Peter Škerl, Alenka Sottler, Lila Prap.

Več informacij o slovenskem nastopu na sejmu lahko dobite pri vodji slovenske nacionalne stojnice, Katji Stergar – katja.stergar@jakrs.si.