Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Študijski dnevi za kuratorje v Ljubljani, junij 2022

Na Javni agenciji za knjigo smo od 1. do 4. junija 2022 organizirali študijske dneve, na katere smo povabili kuratorje muzejev in galerij iz Nemčije.

Strokovno mreženje je bilo namenjeno spodbujanju sodelovanja in predstavitve slovenske kulture v Nemčiji v času, ko bo Slovenija častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2023.

Ideja in pobuda, da se slovenska kultura, poleg osrednje predstavitve knjige na knjižnem sejmu, predstavi tudi v drugih kulturnih inštitucijah je bila dobro sprejeta.

Študijskih dnevov so se udeležili trije kuratorji iz Frankfurta in trije iz Berlina, ki pokrivajo različna področja: od arheologije, etnografije, tehnike, arhitekture, sodobne umetnosti do kinematografije.

Zahvala za več kot dvajset izvedenih strokovnih sestankov gre vsem slovenskim kulturnim institucijam in kulturnim delavcem, ki so se odzvali na povabilo k sodelovanju. Sodelujoče kulturne institucije so bile: Muzej novejše zgodovine in Pokrajinski muzej iz Celja, Pokrajinski muzej iz Murske Sobote, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Muzej pošte in telekomunikacij iz Polhovega Gradca, Narodni muzej, Slovenski etnografski muzej, Muzej sodobne umetnosti, Moderna galerija, Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Mestni muzej, Cukrarna in Plečnikova hiša iz Ljubljane. Srečanja so potekala na sedežih kulturnih institucij.

Verjamemo, da bodo študijski dnevi prispevali k prepoznavnosti Slovenije in njene kulture v zvezi z izvedbo priprav na kulturni projekt Slovenija, častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2023.


Slika: Udeleženci študijskega obiska na ogledu Plečnikove Ljubljane (od leve proti desni): Daniel Milnes (Museum für Gegenwart), Katja Urbanija (JAK RS), Mateja Humar Jelnikar (JAK RS), Dunya Bouchi (AEDES Arhitecture Forum, Berlin), dr. Wolfgang David (Archäologisches Museum Frankfurt), Tine Nowak (Museum für Kommunikation Frankfurt), Natascha Gikas (Deutsches Filminstitut & Filmmuseum, Frankfurt) in dr. Elisabeth Tietmeyer (Museum Europäischer Kulturen, Berlin).

FOTO: JAK RS