Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Študijsko potovanje za nemške založnike in novinarje: 9.–11. junij 2016

Vabljeni gosti so ugledni predstavniki založniških in medijskih hiš, letos vsi iz Nemčije, potovanja pa se bo udeležilo skupno osem gostov: Petra Hardt, Suhrkamp Verlag, Kristine Kress, Ullstein Verlag, Maike Nedo, Berlin Verlag, Thorsten Ahrend, Wallstein Verlag, Alexander Roesler, S.Fischer Verlag, Doris Akrap, Tageszeitung, Paul Ingendaay, Frankfurter Allgemeine Zeitung in Gregor Dotzauer, Tagesspiegel. Goste bomo popeljali na Bled, v Ljubljano, Sežano oziroma Tomaj, v Lipico in v Trst.

V četrtek, 9. junija, pot začenjamo na Bledu, na vsakoletnem Založniškem kongresu v organizaciji Društva slovenskih založnikov, kjer bo goste pozdravil tudi direktor JAK, Aleš Novak. V času kongresa se bodo z gosti lahko spoznali tudi zainteresirani slovenski založniki. Na kongresu bo predavala dr. Petra Hardt z založbe Suhrkamp, ki že dve desetletji skrbi za področje avtorskih in prevodnih pravic, njeno predavanje, ki bo v angleškem jeziku, pa ima naslov Avtorske in prevodne pravice – dragocenost, ki jo vse preveč založb zanemarja.

Predavanju bo sledila še okrogla miza z naslovom S kakšnimi izzivi se v zadnjih letih srečujejo nemški založniki?, v angleškem jeziku jo bo moderirala Renata Zamida z gosti: Thorsten Ahrend (Wallstein), Alexander Roesler (S. Fischer), Kristine Kress (Ullstein) in Maike Nedo (Berlin Verlag).

Popoldne bomo goste peljali na blejski otok, kjer bo literarno srečanje z Mojco Kumerdej in zgodovinarjem dr. Sašom Jeršetom, specialistom za zgodovino 16. stoletja. Pogovor bo tekel o novem romanu Mojce Kumerdej Kronosova žetev. Zvečer bomo na Bledu gostili tudi filozofa Slavoja Žižka.

V petek, 10. junija, je v načrtu literarni ogled Ljubljane. Po Ljubljanici se bodo gosti popeljali z ladjico v družbi pisatelja Janija Virka in prevajalke Amalije Maček; ob pogovoru o Virkovem romanu Smeh za leseno pregrado. Popoldne si bodo gostje pod vodstvom Sama Kristana ogledali rokopisni oddelek NUK, kjer bodo spoznali delo Alme Karlin, ogledali pa si bodo tudi Dalmatinovo Biblijo. Družbo nam bosta delala pisatelj in pesnik Milan Dekleva, avtor romana Telo iz črk, in Jerneja Jezernik, urednica, publicistka in prevajalka, ki že vrsto let raziskuje duhovno, literarno in materialno dediščino svetovne popotnice in pisateljice Alme M. Karlin.

Pot nadaljujemo na Kras, v Sežano in Tomaj. V soboto, 11. junija, si bodo gostje ogledali kobilarno Lipica in razstavo Avgusta Černigoja, nato pa nas bo pot peljala na Opčine, kjer se bomo vkrcali na tramvaj in najprej obiskali zgodovinarja Jožeta Pirjevca, avtorja monografije Tito in tovariši, nato pa se nam bo pridružil še pisatelj Marko Sosič in nas popeljal na (literarni) ogled Trsta, gosti pa bodo spoznali tudi njegovo romaneskno ustvarjanje zadnjih let, od v nemščino že prevedenega Tito, amor mijo do Kratkega romana o snegu in ljubezni.

Zvečer bomo za goste pripravili še dogodek v vinski hiši Movia v Ljubljani, kjer bodo ob šestih vzorcih slovenskega vina spoznali šest slovenskih pesnikov: Srečka Kosovela, Lili Novy, Daneta Zajca, Edvarda Kocbeka, Tomaža Šalamuna in Stanko Hrastelj.