Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Svetovljanka sreča Meksikajnarja – slovenska stripa se predstavljata na Dunaju

Razstavo, ki jo je odprl minister za kulturo Anton Peršak in jo organizira Javna agencija za knjigo RS v sodelovanju s Slovenskim kulturno-informacijskim centrom SKICA, je zasnovala Metka Dariš, pospremilo pa jo je gostovanje avtorjev. Jakob Klemenčič, Zoran Smiljanić in Marijan Pušavec so v pogovoru z direktorjem Muzeja karikatur v Kremsu Gottfriedom Gusenbauerjem predstavili obe deli, beseda pa je tekla tudi o živahni in ustvarjalni stripovski sceni pri nas. Na odprtju je Klemenčič v živo risal razglednice za obiskovalce.

Stripovska saga Meksikajnarji (striporisec: Zoran Smiljanić, scenarist: Marijan Pušavec) je izšla v petih zvezkih in velja za najobsežnejši slovenski strip. To je zgodba o nesrečnem mehiškem podvigu Maksimiljana I, habsburškega cesarja Mehike, sicer brata avstrijskega cesarja Franca Jožefa, ki je želel osvojiti Mehiko in jo priključiti Habsburški monarhiji. Dogajanje je predstavljeno z vidika slovenskega vojaka, ki se v Mehiki bori kot prostovoljec v habsburški cesarski vojski.

Alma M. Karlin: Svetovljanka iz province (striporisec: Jakob Klemenčič, scenarist: Marijan Pušavec) pa je zgodba o svetovni popotnici in pisateljici Almi M. Karlin, prvi ženski na svetu, ki je sama prepotovala svet v letih po prvi svetovni vojni. Alma Karlin se je rodila leta 1889 v avstroogrski monarhiji in umrla leta 1950 v nekdanji Jugoslaviji.

Razstava bo na ogled do 16. novembra 2016 in je del pripravljalnih aktivnosti za projekt "Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu". Javna agencija za knjigo RS načrtuje skupaj s SKICO v letu 2017 še eno postavitev razstave v Avstriji, razstava pa bo na ogled tudi na knjižnem sejmu v Leipzigu, ki bo potekal med 23. in 26. marcem 2017.

Medijski odzivi:

http://outsider.si/ko-mehika-sreca-slovenijo/

http://www.sloshop.com/default.asp?podrocje=6&menu=6&novica=215773

Spletna stran Literaturhaus Wien: http://www.literaturhaus.at/