Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

Svetovljanka sreča Meksikajnarja – slovenska stripa se predstavljata na Dunaju

Razstavo bo odprl slovenski minister za kulturo Anton Peršak, sledil pa bo pogovor s striparjem Zoranom Smiljanićem in scenaristom Marijanom Pušavcem, ki ga bo vodil direktor Muzeja karikatur v Kremsu Gottfried Gusenbauer. Beseda bo tekla o obeh stripovskih albumih in slovenski stripovski sceni. Na večeru bo stripar Jakob Klemenčič v živo risal razglednice za obiskovalce.

Razstava Alma & Anton: Svetovljanka sreča Meksikajnarja predstavlja dva stripa, ki se v veliki meri navezujeta na avstrijski zgodovinski in kulturni prostor. Alma M. Karlin: Svetovljanka iz province (striporisec: Jakob Klemenčič, scenarist: Marijan Pušavec) je zgodba o svetovni popotnici in pisateljici Almi M. Karlin, prvi ženski na svetu, ki je sama prepotovala svet v letih po prvi svetovni vojni. Alma M. Karlin se je rodila leta 1889 v avstro-ogrski monarhiji in umrla leta 1950 v nekdanji Jugoslaviji. Strip v nadaljevanjih Meksikajnarji (striporisec: Zoran Smiljanić, scenarist: Marijan Pušavec) pa je zgodba o nesrečnem mehiškem podvigu habsburškega cesarja Mehike Maksimiljana I, sicer brata avstrijskega cesarja Franca Jožefa. Dogajanje je predstavljeno z vidika slovenskega vojaka, ki se v Mehiki bori kot prostovoljec v habsburški cesarski vojski.

Razstava bo na ogled do 16. novembra 2016 in je del pripravljalnih aktivnosti za projekt "Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu".

Spletna stran Literaturhaus Wien: http://www.literaturhaus.at/