Preskoči na vsebino
JAK RS
JR10–ŠTIPENDIJE–2024 JR9–DŠ–PREVAJALCI–2024 JR3–KNJIGA–2024–2025 JR8–RSK OŠ in SŠ–2024 JR7–KRITIKA-SM–2024

V Berlinu spet čas za novi slovenski kino

Berlinsko društvo Periskop, ki je nastalo v želji povezovati ustvarjalne pobude med Slovenijo in Nemčijo, bo tudi tokrat nemškemu občinstvu predstavilo raznovrsten izbor najboljših filmov iz pretekle sezone mladih slovenskih ustvarjalcev. V berlinskem kinu filmkunst66 bo v dveh dneh prikazanih tako žanrsko kot avtorsko precej raznovrstnih celovečernih in kratkih filmov.

Festival se bo pričel s kratkim filmom Srečno, Orlo! Sare Kern, s katerim je letos kot prva slovenska režiserka nastopila na Beneškem filmskem festivalu. Selektorica festivala, producentka Marina Gumzi je o samem izboru povedala, da je ekipa želela vzpostaviti večjo prepoznavnost mladih slovenskih filmskih ustvarjalcev, ki so v »odlični kondiciji«.

Poleg že omenjenega kratkega filma Srečno, Orlo! bodo prikazani še štirje kratki filmi: Dober tek, življenje! režiserke Urške Djukić, Male ribe Maje Križnik, Selitev Žige Virca in animirani kratki film Nočna ptica Špele Čadež. Ob kratkih se bodo na programu zvrstili tudi trije celovečerni filmi, in sicer Idila Tomaža Gorkiča, Družinski film Olma Omerzuja in Houston, imamo problem! Žige Virca. Na projekcijah bodo prisotni tudi avtorice in avtorji filmov, po ogledu pa bo sledil pogovor z občinstvom.

Vodja festivala in soustanoviteljica društva Periskop, pisateljica Nataša Kramberger je o izboru povedala naslednje: »Podpreti želimo izdelke in njihove avtorje, ki so dobri, umetniško relevantni, vsebinsko in izrazno močni. Novi slovenski film smo prepoznali kot biser, ki ga je treba varovati in mu dati priložnost, pri čemer ga vidimo kot celoto, lahko bi rekli skupnost vizij in avtorskih glasov.« Poudarila je tudi, da je festival že zbudil precejšnjo mero pozornosti med filmskimi poznavalci.

Letošnjo izvedbo festivala, ki jo je likovno opremil Nenad Cizl, poleg Slovenskega filmskega centra finančno podpirajo še Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, novoustanovljeni Slovenski kulturni center v Berlinu ter nekaj slovenskih in nemških zasebnih podjetij.

Več informacij na: www.periskop-berlin.org

Priloge

Idila.JPG